Правителството призова "Възраждане" да се върнат към действията, "които съответстват на законите на страната"

Премиерът Николай Денков разкритикува остро партия "Възраждане" след днешното заседание на Министерския съвет.

В позиция от името на целия кабинет той коментира, че поведението на партията през последните седмици е неприемливо и апелира те да се върнат към действията, "които съответстват на законите на страната". Призова и другите институции и партии да вземат отношение.

Той уточни, че става дума за определени изяви на членове на партията към насилие, включително спрямо други политици в парламента.

"Този тип действия от страна на Възраждане започнаха преди може би две години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия, включително с публични постове от лидера на партията, включително с призиви за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително със забрана, която, разбира се, е нелегитимна, към народни представители да направят изказвания от трибуната на НС".

Част от действията им изискват провeрка за евентуално нарушаване на закона.

„През последните месеци се активизират все повече призивите за насилие, включително насилие спрямо политическите фигури и лица в Народното събрание“, посочи Денков. „Големите проблеми започват с малки акции от този тип“, подчерта той. 

Вътрешният министър Калин Стоянов призова да не се провокира насилие в обществото.

"За МВР от особена важност е да няма физическа саморазправа и сблъсъци по време на различни протести. тук искам да благодаря на всички полицаи, които не допуснаха това да се случи в последните дни и седмици въпреки множеството масови мероприятия"

Всеки има право да протестира, но тези протести не бива да водят до ескалация на напрежението, заяви Стоянов

Калин Стоянов е разпоредил на директорите на областни дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежения и насилие. 

Протестът е допустима форма на изразяване, всеки има право да протестира, но не следва тези протести да водят до ескалация на напрежението, заяви Стоянов. Министърът увери, че служителите на МВР са подготвени и знаят кога и как да се намесят, когато има сигнали или индикации за престъпления. „За всички случаи, при които има по безспорен начин констатирани неправомерни действия или бездействия от страна на служителите на МВР, няма да се поколебая да взема мерки по отношение на тях“, каза вътрешният министър.

Кабинетът прие размера на социалната пенсия за старост. Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост. Очаква се да бъдат одобрени и плащанията за компенсиране на разходите на родителите за отглеждане на децата, които не са приети в държавни и общински детски градини заради липса на места.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини