Премиерът Денков с призив от името на МС за спиране на провокациите и езика на омразата сред българското общество

Министър-председателят акад. Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов излязоха с призив от името на Министерски съвет за недопускане на езика на омразата и насилие, визирайки поведението на членове на партия „Възраждане“ и техния лидер Костадин Костадинов.

В изказването си пред медиите премиерът призова за подкрепа на тази позиция и от страна на

президентството, както и от другите партии в НС и извън него.

Министър -председателят цитира проф. Георги Фотев, който преди дни на конференция посочи: В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност, без вярната и смела позиция на медиите.

„За съжаление историята знае, че големите проблеми започват с акции от този тип. От МС обявяваме за неприемливо този тип поведение.“, каза министър Денков.

Призив към българските граждани да не се поддават на провокации направи МВР министърът Калин Стоянов. „От особена важност за МВР е да няма физическа саморазправа и сблъсъци при протестите“, каза той и благодари на полицаите, които са охранявали протести и митинги през последните седмици, че не са допуснали безредици и насилие през. Той посочи, че служителите на МВР са достатъчно подготвени да се намесят адекватно при сигнали за различни престъпления. Калин Стоянов добави, че като министър на вътрешните работи няма ще е безкомпромисен при сигнали за полицейско насилие.

Към директорите на областните дирекции на МВР е разпоредено да бъдат особено внимателни, когато има отявлени индикации за подклаждане на бунтове и напрежение, информира Калин Стоянов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов отбеляза, че депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Опитите за използване на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност, е злоупотреба с правото, каза той и припомни, че призивите за агресия и използването на език на омразата са наказуеми. Министър Славов призова разследващите органи да образуват съответните проверки и да започнат разследвания. „Като демократично общество не можем да допуснем насилието в политическия процес да стане норма, защото това означава да компрометираме самата идея за конституционна демокрация. Като институции ще се противопоставим решително на този процес“, добави още правосъдният министър и призова за подкрепа и от българските граждани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини