Операция "Двойник": Мащабна дезинформация от руски играчи разкрита във Франция

Франция обвини вчера Русия, че стои зад голяма операция за дигитална намеса, по-специално посредством публикуване на враждебно настроени към Украйна фалшиви статии, представяни като публикувани в големи френски всекидневници. Тези действия са свързани с хибридната война на Москва, казват френски представители. 

"Френските власти разкриха съществуването на дигитална кампания за манипулиране на информацията, водена срещу Франция, в която са замесени руски играчи и в която руски държавни учреждения или учреждения, свързани с руската държава са участвали, разпространявайки фалшиви информации", обяви френската външна министърка Катрин Колона вчера. "Париж е в тясна връзка със съюзниците си, за да осуети хибридната война, водена от Русия", увери тя.

Кампанията е взела под прицел медийни сайтове, сайта на министерството на външните работи и други правителствени институции, като при това са били създадени така наречените огледални сайтове, разказа говорителката на френското външно министерство Ан-Клен Лежандр.

На 29 май е бил открит огледален сайт на външното министерство, в който невярно се твърдяло, че Франция щяла да въведе данък, за да финансира помощта за Украйна. Това е накарало френските власти по-бързо да оповестят пред медиите цялата история с кампанията за дезинформация, разказва правителствен източник.

Досега Париж следваше една предпазлива доктрина по отношение на приписване на отговорността за  дигитални атаки. Между впрочем изявлението на френската външна министърка сега не представлява приписване на отговорност на руските власти, които засега са обвинявани единствено в участие в раздуване на феномена, поясни правителственият източник. Но "ние искаме да изпратим едно ясно послание, че сме в състояние да засечем подобно нещо",  допълни той.

Разследванията хвърлят светлина върху замесването на руски или рускоговорящи индивиди и на няколко руски дружества в осъществяването и провеждането на кампанията, според обобщение на Виджинум (Viginum) - орган за борба срещу чуждите дигитални влияния, създаден през 2021 г. и извършил разследването. 

Френската външна министърка подчерта въвличането на руски посолства и на културни центрове, които активно са участвали в раздуването на тази кампания за дезинформация.

Операция "Двойник" 

Тази операция е по-точно втората фаза на вече известна кампания, но с усъвършенствани методи за действие, обяснява за Франс прес източник от средите на дигиталната сигурност, участвал в разследването сега. Името на операцията идва от понятието за злонамерен двойник, нещо, което вече бе документирано от американския гигант Мета през 2022 г.

В края на септември компанията-майка на Фейсбук обяви, че е разкрила и сложила край в платформата си на операция за тайно влияние, упражнявано от Русия, за да се увеличи видимостта на публикации от пиратски сайтове. За тази операция две консултативни компании са похарчили 105 000 долара.

"Мета се надяваше, че нейният сигнал по случая ще сложи край на този род операции, но това така и не се случи", казва източникът от средите на дигиталната сигурност.

Най-малко четири френски всекидневника - "Паризиен", "Фигаро", "Монд" и "20 минют" - са станали жертва на операцията, но други големи медии също са били взети под прицел, по-специално германски ("Шпигел", "Билд", "Велт ...) или италиански.

Използвайки практиката, известна като тайпоскуотиг, хакерите създавали фалшиви статии в интернет страници, които били напълно идентични с тези на официалните сайтове на гореспоменатите медии, но с различно име на домейна, например  .ltd вместо .fr.

Тези фалшиви статии после се разпространявали чрез социалните мрежи, като целта била да се завъртят колкото се може повече в тях и да бъдат прочетени от колкото се може повече хора, но засега резултатът в тази насока бил слаб.

Процес на индустриализация

"В. "Монд" може само да осъди подобни действия, които не могат да бъдат толерирани, и да се радва, че авторите на този род манипулации са вече идентифицирани", заяви Жером Фенолио, директор на изданието.

"Ние гледаме възможно най-сериозно на тази история и ще действаме решително, за да се противопоставим на тази узурпация на идентичността на нашата марка", заяви Ронан Дюбоа, директор на "20 минют".

"Открихме десетки имена на домейни, купени от руснаците. Но тук нямаме работа с хора, прилагащи, образно казано, хомеопатични дози. Тук говорим за началото на един процес за индустриализация", казва пред Франс прес източникът от средите за дигитална сигурност.

Първоначалната структура на операцията, наречена RRN, на името на проруския сайт RRN.world (Reliable Recent News- в превод надежди скорошни новини) е била създадена преди няколко месеца, след началото на войната в Украйна и чрез нея са били разпространявани редица фалшиви новини.

Освен техниката на тайпоскуотинга, операцията се е изразявала и чрез други действия на влияние, като например създаването на анимационни филми срещу Зеленски или на проруски наратив.

"Няма съмнение, че целта е била да се води кампания за мащабна дезинформация срещу френското обществено мнение", според правителствения източник.

"Тази операция се вписва в едно дългосрочно стратегическо мислене", обяснява изследователят Дмитрий Минич от Френския институт за международни отношения и автор на книгата "Руско стратегическо мислене и култура".

"Всичко това не е само налудничаво мислене на няколко заблудени души, а е вписано в една доктрина", добавя той. "Информационната война е понятието, което те проучват най-много от 30 години", допълва той. "Не мисля, че това ще постигне много успех, но това ще консолидира базата от техни почитатели във Франция и Германия, които те надценява вероятно, но които съществуват действително", добавя той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини