ЕП изслушали Гешев за 15 минути, селективното включване и изключване е проблем според министър Славов

До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори. Това обяви в предаването „Здравей, България” правосъдният министър Атанас Славов.

Преди това Славов обясни за изслушването в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. По думите му изслушването на Гешев е трябвало да продължи половин час, но е продължило едва 15 минути.

„Нашето - на министерството на правосъдието, трябваше да е 30 минути, а продължи един час”, каза Славов, който се е включил онлайн, за да запознае комисията с решението и аргументите на ВСС за отстраняването на главния прокурор.

„Председателстващата беше много изненадана, че при висяща процедура, той е решил да отиде. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително, при висяща процедура. Дори г-жа Инт Велт му каза: „Ама как така сте тръгнал, при положение, че има висящо производство”, преразказа Славов.

Относно твърденията на Елена Йончева за „важни и смущаващи факти”, Славов каза, че двете изслушвания са били разделени. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и да има нови обвинителни актове”, смята Славов.

Запитан дали, след като е чул изслушването, очаква да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, Славов коментира, че „най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване”.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини