Депутатите удължиха действието на удължения бюджет

Петър Чобанов от ДПС предложи днес пленарна зала да гледа удължителния бюджет на две четения. Припомняме, вчера депутатите решиха, че той трябва да бъде повторно удължен, като с това си решение отпушиха процедурата по удължаване действието на удължения бюджет.

"Възраждане" обаче поискаха да се даде време между първо и второ четене. От ГЕРБ също поискаха да се вкарат предложения между двете четения. Според Красимир Вълчев трябва да се даде възможност на кабинета за маневреност. Първите в парламента смятат да вкарат предложения в полза на общините.

Бе дадена почивка, за да дойде Асен Василев, към когото социалистите имали въпроси.

Няма пари, констатира Тошко Йорданов от ИТН по време на дебатите. Във вариант сме или теглим сега заем, или по-късно, според него. Депутатът смята, че бюджетът на Асен Василев е пълен боклук и затова сме в тази каша сега.

Венко Сабрутев от ПП/ДБ изтъкна, че служебният кабинет ни вкарал в безпрецедентна ситуация. Формацията ще внесе предложения между първо и второ четене за запазване на Сребърния фонд.

Харчат се пари от целеви фондове и не е ясно как ще се върнат, отново излезе на трибуната Тошко Йорданов. Сега берем гейлето на лош бюджет, смята той.

Финансовият министър Асен Василев излезе и се обърна към Йорданов: "Аз не ви давам съвети как да пишете песни, не ми давайте съвети как да пиша бюджет." Стана ясно, че ИТН няма да подкрепи "счетоводни врътки". Що се отнася до песните, Тошко Йоранов сподели, че ПП му давали повод за писане на песни.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали Василев ще позволи в редовния бюджет същите фискални политики и ще ползва ли средства от резерва и Сребърния фонд. Вземете ли парите от Сребърния фонд, няма да ги видим, притеснена е Нинова.

Няма нужда да се пипат парите от Сребърния фонд, увери Асен Василев. Той иска съкратени срокове за второ четене и още следващата сряда удължението да мине на второ четене. За разумна фискална политика се обяви и социалистът Румен Гечев.

С 201 гласа единодушно депутатите приеха удължаване на удължения бюджет на първо четене.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини