Apple представи нова хибридна реалност чрез Vision Pro

По време на специално събитие на 05.06.2023г., Apple обяви хедсет за добавена и виртуална реалност, наречен Apple Vision Pro, които „безпроблемно“ съчетават реалния и дигиталния свят. „Това е първият продукт на Apple, през който гледате, а не в него“, каза главният изпълнителен директор Тим Кук за устройството, което прилича на чифт скиорски очила. Както се говореше, то разполага с отделна батерия и се управлява с очи, ръце и глас. Цената му ще започне от 3499 щ. долара и ще бъде пуснато на пазара в началото на следващата година, като ще започне от американския пазар, а по-късно през годината ще се появят и други държави.

Vision Pro се позиционира предимно като AR устройство, но може да превключва между добавена и пълна виртуална реалност с помощта на циферблат. Устройството е без контролер и преглеждате редици от икони на приложения, като ги гледате. Можете да докосвате, за да избирате, и да щракате, за да превъртате, а също така можете да подавате гласови команди. Освен това очилата поддържат Bluetooth аксесоари, включително Magic Keyboard и Magic Trackpad, и ви позволяват да свържете вашия Mac, за да го използвате в слушалките. Камерите, насочени надолу, могат да заснемат ръцете ви, дори ако те лежат ниско върху тялото ви.

Хедсетът има стъклена предна част и алуминиева рамка, съдържаща пет сензора, 12 камери, дисплея и компютър, който очевидно се охлажда с вентилатор. Маската и каишката на хедсета са облицовани с плат и са модулни, а Apple твърди, че могат да се огъват, за да паснат на различни форми на лицето и размери на главата. Лентата за глава е оребрена и приляга по задната част на череоа, като можете да сменяте различни размери и стилове ѝ. Zeiss е създала персонализирани оптични вложки, които се прикрепят с магнит към лещите за хора, които носят очила. Има външна батерия, която издържа до два часа, и може да се свързва чрез „гъвкав тъкан кабел“, така че да се прибира в джоба. Apple обещава, че дисплеят ще бъде безпрецедентно остър и ще може да предава 4K видео.

Системата използва M2, но включва и нов чип, наречен R1.

Освен това, както обещава Apple, не сте изолирани от хората около вас. Хедсетът ще показва очите ви със система, наречена EyeSight, а ако сте в пълна VR, светещ екран ще ги закрива, за да подскаже, че не сте на разположение. Тя също така създава цифрова „личност“ – по същество хиперреалистичен аватар – чрез сканиране на лицето ви. Устройството използва пропускливо видео, което ви позволява да виждате реалния свят в пълни цветове, но можете да проектирате 3D обекти в реалното пространство, включително да изтегляте обекти от нишката за съобщения в реалния свят.

Когато разговаряте с хора от разстояние, можете да използвате пространствен звук, за да правите неща като подреждане на участниците във FaceTime като „видео плочки“ из стаята. Можете също така да заснемате и „преживявате“ 180-градусово видео с 3D камера, докато сте в слушалките. Apple рекламира и телевизионно и аркадно съдържание в слушалките, включително първокласно съдържание от Disney.

По хедсета се работи отдавна и се съобщава, че е преминал през няколко итерации, както и през години на забавяне. Предвижда се тя да бъде характерното допълнение на главния изпълнителен директор Тим Кук към продуктовата гама на Apple и получи похвали от специалисти в бранша, въпреки че ще навлезе на пазар, който не е стартирал. Основният му конкурент вероятно ще бъде Meta, която се радва на относителен успех със своите слушалки Quest 2, насочени към игрите, и получи по-смесен прием за своите Quest Pro с общо предназначение.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини