Вероятността вирусът на COVID-19 да е изпуснат от лаборатория не бива да бъде отхвърляна, каза виден китайски учен

Вероятността вирусът на COVID-19 да е изпуснат от лаборатория не бива да бъде отхвърляна, каза видният китайски учен професор Джордж Гао, цитиран от BBC News. Той беше директор на китайския център за контрол на заболяванията и играеше ключова роля в усилията за възпиране на пандемията и установяване на нейния произход.

Правителството на Китай отхвърли предположенията за лабораторията в град Ухан като източник на вируса.

В интервю за BBC Radio 4 Джордж Гао каза: "Винаги можете да подозирате всичко. Това е науката. Не отхвърляйте нищо."

Гао е известен вирусолог и имунолог. В момента е вицепрезидент на Националната фондация за природни науки в Китай. През миналата година той се оттегли от центъра на контрол на заболяванията. 

Изказването му е възможен знак, че китайското правителство приема теорията за изпускане на вируса от лаборатория по-сериозно, отколкото гласят официалните правителствени изявления. Професор Гао каза пред BBC, че са проведени няколко официални разследвания в института по вирусология в Ухан. "Правителството организира нещо", каза той, добавяйки, че центърът за контрол на заболяванията не е бил част от разследванията.

На въпрос какво означава правителството за разследва една от главните национални лаборатории, каквато е тази в Ухан, той отговори: "Да, лабораторията беше проверявана два пъти."

Това е първото признание за официално разследване на място. Професор Гао каза, че не е виждал заключенията, но е "чул", че лабораторията е "чиста". "Мисля, че заключенията гласят, че са следвани всички протоколи. Не е намерено нищо нередно."

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини