Мицотакис: Нова демокрация поема курс към нови избори възможно най-скоро

Целта на Нова демокрация е мандатът, който получи от избирателите за самостоятелно управление, да бъде потвърден и математически пред урните, заяви лидерът на партията Кириакос Мицотакис пред привърженици снощи в Атина след категоричната победа на Нова демокрация на парламентарните избори в Гърция. С тези думи Мицотакис обяви, че партията му поема курс към нови избори възможно най-скоро, които ще се произведат по избирателна система, която при този резултат би ѝ дала абсолютно мнозинство в парламента.

Пред множеството, събрало се пред централата на Нова демокрация на бул. „Пиреос“, Мицотакис заяви: „Тежестта на отговорността, която днес пада на плещите ми, е такава, че ще ме накара да работя още по-усилено, за да се придвижим още по-смело и бързо към реализирането на основните си предизборни ангажименти“.

„Благодаря ви от сърце. Днешната победа принадлежи на всички вас. Буквално цяла Гърция днес е синя“, каза той пред ентусиазираните си привърженици и добави: „Потвърдихте на дело, че Нова демокрация е най-голямата дясноцентристка партия в Европа“.

Като „политическо земетресение“ определи Мицотакис неочаквано категоричната си изборна победа по-рано в изявление пред медиите, излъчено по държавната телевизия ЕРТ.

Той благодари на „милионите гърци, които отново определиха Нова демокрация за голям и несъмнен победител“. Мицотакис отбеляза, че с гласа си те са показали, че признават важните стъпки напред, които е направила страната през последните четири години. 

Гръцкият премиер каза, че избирателите са гласували за това Гърция да върви по-бързо по пътя на прогреса и на смелите реформи, за по-добри заплати, за повече работни места, за по-добро здравеопазване, за общество с по-малко неравенство, за силна и сигурна Гърция в една нестабилна среда.

Победата на Нова демокрация на парламентарните избори се оказа много по-категорична от прогнозите. Резултатите след преброяването на гласовете в почти всички избирателни секции дават на дясноцентристката партия близо 41 процента от вота. Това е с 20 пункта повече от втората партия, лявата СИРИЗА, която се представи с около 7 пункта под очакванията. На вероятните нови избори, които медиите очакват да бъдат насрочени още за 25 юни, ще влезе в сила избирателна система, която дава допълнителни места на първата парламентарна сила. Това би позволило на Нова демокрация да състави собствен кабинет, ако повтори резултата си от вчера.

Сега в гръцкия парламент се очертава Нова демокрация да получи 145 места от общо 300 депутати – само с 5 по-малко от необходимите за самостоятелно управление. Това прави практически сигурно, че при стремежа на водещата партия към абсолютно мнозинство Гърция отива незабавно към нови избори.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини