Яна Борисова вдъхнови театралите от Дебърското училище

    Зареждаща и вдъхновяваща среща имаха малките театрали от ОУ „Георги Караславов“, кв. Дебър с един най-добрите драматурзи на съвременния български театър - Яна Борисова.

    „Пожелавам на децата да не спират да се занимават с театър. Това,което имат тук е напълно достатъчно – имат сцена, имат публика и те за мен са истински актьори. Това, че се занимават с театър ги спасява от страшно много проблеми.в реалността. А това е шанс, който не всеки получава. Когато го имаш трябва да се хванеш за него и да вярваш, че това което правиш е смислено и важно. Те са много талантливи, много заразителни.“

    Яна Борисова попита кой иска да стане актьор и срещу нея се вдигна гора от ръце. Тя определи работата в школата като „изумителна“. Накрая даде няколко обещания: всяка година да идва на техни спектакли,  когато пораснат, да ги покани в София, и да са гости на всички нейни спектакли. Най-важното обещание, с най-кратък срок на изпълнение беше да подготви диалози за Коледен спектакъл.  

    Повод за срещата с Яна Борисова беше представянето на годишната продукция на театралните клубове към училището. Ръководителката  Гергана Никленова го обяви  като „колоквиум по театрално изкуство“.  „Колоквиум е изпит без оценка, обясни тя, но колоквиуми има само във Висшите училища“. И за да докаже, че тя и децата  се чувстват като във висше училище, през цялото време се обръщаше към тях с „колеги“.

     Децата първоначално демонстрираха как се подготвят за работа в клуба – разгряване на тялото и гласа, дишане с диафрагма и др.

    След това те представиха кратки пиески, показаха игра с въображаем предмет и етюди.По-големите ученици изпълниха авторски етюди на тема „112“.

    Колоквиумът включваше и представяне на работен вариант на рецитал по текст от Елин Пелин.

    Гости на събитието бяха родители, учители, съученици на актьорите и Яна Борисов със екип приятели и колеги, сред които режисьор, гримьор, оператор, актьор.

    След края на „колоквиума“ децата продължиха да разговарят с гостенката, а тя намираше начин да убеди всяко едно от тях колко е талантливо и да им даде съвет. В края на срещата им постави задача да измислят име на състава. След няколко минути размисъл малките театрали избраха „Златни сърца“.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини