Инженерното чудо на Bentley (и краят на W12 моторите)

Bentley ще преустанови производството на своя гигантски W12 двигател през април 2024 г., съобщава автомобилното издание Motor1.

Причините за пенсионирането на любимия на феновете агрегат с 12 цилиндъра са повече от ясни - екология, норми, разход на гориво, електрификация.

Добрата новина е, че за да отбележи тъжния момент, Bentley ще пусне на пазара лимитирани серии на няколко от своите модели - Bentayga, Continental GT, Continental GTC и Flying Spur. От всеки от тях ще бъдат произведени по 120 бройки, което за специално изпълнение на Bentley не е никак малко.

Серията носи името Speed Edition 12 и в зависимост от модела, емблема с такъв надпис ще има или на предния калник, или на задната колонка на купето.

Всеки автомобил от серията ще идва серийно с Blackline пакет, с помощта на който всички хромирани елементи по купето са заменени с черни аналози. Джантите пък са 22-инчови, а спирачните апарати на всички Speed Edition 12 коли ще бъдат сребристи.

Срещу доплащане, специалните изпълнения ще могат да бъдат поръчани с новия екстериорен цвят на Bentley, наречен Opalite. Специалният нюанс е смесица от светло сиво и зелено, а от Bentley казват, че на слънце боята дори има лека медна нотка.

Отвътре новите бентлита предлагат избор на няколко различни тапицерии. Клиентите могат да избират между изцяло черен салон, двуцветна схема с черно и синьо, червено, бежово и оранжево. Без значение от цвета на кожената тапицерия, седалките ще имат специално сребристо обкантване и контрастиращи шевове. Всичко това ще бъде придружено от лъскави елементи от лакирано истинско дърво и алуминиеви въздуховоди с гравиран надпис "12".

И да, всички Speed Edition 12 коли ще се задвижват от W12 двигателя на Bentley, а всеки клиент ще получи за спомен и макет на мотора в мащаб 1:15, изработен от алуминий от истински W12 цилиндрови блокове.

През годините Bentley произвежда повече от 100 000 бройки от двигателя, който е дебютира през 2003 г. на борда на Continental GT. Интересното в него е, че вместо във V-образна, цилиндрите са разположени в W-образна конфигурация, което намалява дължината на двигателя с цели 24%.

Колкото до бъдещето, от 2030 г. Bentley възнамерява да предлага само електромобили. Първият електрически модел на компанията се очаква през 2026 г.

Главният изпълнителен директор на компанията Адриан Холмарк наскоро разкри, че новият модел ще се предлага с две батерии, една от които той нарича "W12 на батериите". Очаква се средната мощност на новите електромотори на Bentley да е между 50 и 100% по-голяма, отколкото тази на настоящите двигатели с вътрешно горене на компанията. Пробегът на новото електрическо Bentley се очаква да надхвърля 700 км.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини