След гафа на посланика във Франция Китай обяви, че уважава суверенитета на бившите съветски републики

Китай заяви, че уважава "суверенния статут" на бившите съветски републики, след противоречиви изявления на китайския посланик във Франция, съобщи Франс прес.

"Китай уважава суверенния статут на републиките", появили се след разпадането на Съветския съюз, заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин, след съобщения, че китайският посланик във Франция Лу Шае, запитан за анексираната от Москва украинска полуостров Крим, е отрекъл суверенитета на бившите съветски републики.

Говорителката увери, че Пекин е бил "обективен и безпристрастен" по въпросите на суверенитета, съобщи Ройтерс. Тя направи това изявление в отговор на въпрос дали китайското ръководство смята Украйна за суверенна държава.

Позицията на китайското ръководство не се е променила, добави говорителката и увери, че нейните изявления отразяват официалната позиция на правителството в Пекин.

Литва, Латвия и Естония ще извикат днес китайските посланици, след като китайският посланик във Франция постави под въпрос "суверенния статут" на бившите съветски територии, съобщи Франс прес.

"Трите балтийски държави ще извикат китайските пратеници, "за да поискат разяснения, да разберат дали позицията на Китай се е променила по отношение на независимостта и да им напомнят, че ние не сме постсъветски републики, а държави, които са били незаконно окупирани от Съветския съюз", заяви ръководителят на литовската дипломация Габриелюс Ландсбергис в кулоарите на срещата на външните министри на ЕС.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини