Дипломацията на ифтарите или как се прави предизборна агитация извън Турция

През последните десетилетия Кърджали се превърна в средище на дипломацията на ифтарите на Република Турция,като част от меката сила в нейната стратегическа дълбочина. Все повече Бастиона на Доган или както го наричат в югоизточната ни съседка-Калето на турците играе важна роля при предизборните кампании на турските политици. Първи пътят прокара Мухаррем Индже, който отново е кандидат за президент. Сега обаче среща тук си дават двамата големи в турската политика Реджеп Таип Ердоган и Кемал Калъчдароглу. Причината е простта-от Кърджали и от България се отправят послания към целите Балкани, бившата перла Румелия на Османската империя.По важни обаче са посланията които от тук намират място в душите на балканските изселници в Турция. Ключова сред тях е позицията на българските изселници,които имат най-голяма тежест като гласоподаватели.А битката за президентския пост в Анкара е оспорвана.

 Традиционно нашенци в Турция бяха кемалисти и симпатизанти на Народорепубликанската партия с председател Кемал Калъчдароглу. Под влияние на т.нар.дернеци т.е. изселническите сдружения обаче те се преориентираха към Партията на справедливостта и развитието. Реджеп Таип Ердоган иска да запази и развие тези позиции. Той изпрати за ифтар в Шумен най-добрия си дипломат Мевлют Чавушоглу. Той поднесе цветя пред паметника на жертвите на Възродителния процес в Каолиново заедно с посланика на Турция Айлин Секизкьок, консула в Бургас Синем Гюзел и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Гостите бяха приветствани от кмета на общината Нида Ахмедов, съобщи БНР.Чавушоглу изтъкна важността на солидарността и единството на фона на проблемите и кризите по света и на Балканите в изказването си на вечерята ифтар. Министърът изрази задоволство от присъствието си на проявата и предаде на присъстващите поздрави от цяла Турция, както и "поздравите, обичта и молитвите" на президента Реджеп Тайип Ердоган, информира БТА.Сред множеството присъстващи бяха посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатът Хамид Хамид и областният лидер на ДПС Айсел Руфад.

 Мястото на ифтара не бе избрано случайно.Шумен е дългогодишно средище на исляма в България.Тук през 1926 г.се създава първото мюсюлманско религиозно училище Нюввап,което захранва с кади всички смесени райони в страната.То се превръща в средище на мюсюлманската духовност.Ифтарът се състоя пред Томбул джамия,за да подчертае ислямския акцент в посланието.

 Кемал Калъчдароглу,кандидат на обединената опозиция в Р Турция за държавен глава от своя страна избра Кърджали,който той приема за столица на толерантността.И тук той бе посрещнат от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.И в Кърджалийско се акцентира на спомена за Възродителния процес с посещение на гроба на невръстната Тюркян при Могиляне.Но тук Калъчдароглу отправи недвусмислено послание позовавайки се на Бащата на турците Мустафа Кемал:Религията не трябва да се използва за политически цели,за политическа агитация,за противопоставяне на хората.Думите му бяха в противовес на крилатата фраза на Ердоган:Ние имаме не избиратели,а вярващи!”.

  Въпреки анкетите сочещи,че Ердоган е по популярен в България от Калъчдароглу,ифтарът в Кърджали се превърна в трибуна на кемализма.Калъчдароглу бе посрещнат от 5000 симпатизанти.

  Недвусмислено послание носеше и подаръкът който получи-фигура на картал/голям орел/.С него и пожеланията да надделее над война сокол-Ердоган.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини