Токсиколог за урана: Говори се, установява се, че няма никаква причина да се говори, отминава...

Хората от районите с открит уран във водата не бива да се притесняват, че са я консумирали, успокои началникът на Клиниката по токсикология и алергология във ВМА проф. Никола Александров в интервю за БНТ.

На въпрос какво трябва да правят онези, които са пили от водата, професорът отговори: "Нищо не трябва да правят. Този проблем за урана и другите тежки метали се повдига през последните 30 години. Говори се, установява се, че няма никаква причина да се говори, отминава, след това пак се появява."

В тези региони открай време си има уран, който е естествен елемент в земята. Половин процент от земното кълбо е съставено от уран. В природата уранът е в почвата, в скалите и във водата. Количеството уранов окис, което поемаме чрез храната и водата, е минимално. Колкото по-богата е една почва на уран, толкова хората живеят по-дълго и са по-здрави, добави токсикологът.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Lu
    lud
    15 -4
    11:37, 25 апр 2017
    Сега ще поискат и цената на водата да ни вдигнат , нали е полезна, ебаси тъпанарите.
  • 2
    Пр
    Правата, правата!
    5 -1
    13:09, 25 апр 2017
    Коректно е линкът на източникът да води до източника на информацията, не пак до вас!!!
  • 3
    Go
    gogo
    12 -2
    13:15, 25 апр 2017
    Не знам кой им плаща на тези професори и разни други светила!! Тук въпроса въобще не стои полезен ли е урана във водата или вреден!! Има установени норми и показателите на питейната вода са били завишени още преди половин година или тогава е било констатирано!! Съгласно Закона за водите при подобна ситуация НЕЗАБАВНО се информира населението в засегнатият район!! И тогава трябваше да излезе такъв корифей и да каже,Вижте във водата ви има десет пъти повече уран от допустимото, но това е МНОГО ПОЛЕЗНО!!! Почвам да се съгласявам с ДЯНКОВ,бивш финансов Министър,дето ги нарече тези професори,ФЕОДАЛНИ СТАРЧЕТА!!!
  • 4
    Гр
    Гражданин
    16 -5
    13:45, 25 апр 2017
    Четете бе хора, четете, след като ви го е казал професор и някой го е написал, поне четете написаното. Да не би на някой да са му светнали очите след като 2 години е пил чешмяна вода, или като ходи в тъмното свети? Стига с глупостите по адрес на компетентността на този или онзи. Оставете институциите си свършат работата качествено. Колкото до това каква вода пием стана ясно още на първото заседание на избраниците ни, щом като тази истерия с урана във водата бе изкарана тогава когато се търсят пари за социални пенсии и други плащания от бюджета някой побързаха да поискат 2 млн лева . А кой направи изчисленията за тази сметка? Не е ли всичко добре изигран сценарийй? Коя фирма направи проучванията за качеството на новите водоизточници? И как точно 2 млн лева не повече не по малко.
    • Ja
      Jack Bauer
      2 0
      18:40, 25 апр 2017
      Абсолютно си прав. Един ще прибере едни пари за сондаж, който пак ще е в Хасково, да не мисли някой, че ще е в Горна Баня? :) Друг ще придобие един апетитен терен до ФСГ. Трети нещо друго. Пък хората нека се притесняват.
  • 5
    Ха
    ХАХАХ
    4 -2
    14:25, 25 апр 2017
    ,,Хората от районите с открита вода в урана не бива да се притесняват ``. Хахах това ме разби . За съжаление на хората са открили вода в урана , но тя не е достатъчна ,за да го разреди и няма нужда от притеснения :D :D :D
  • 6
    Мд
    мдаа
    4 -2
    19:22, 25 апр 2017
    Всички тези, които говорят, че няма никаква вреда за населението, да се преместят да живеят в Хасково. Отдалече много е лесно да даваш "полезни съвети" като този.
  • 7
    Не
    не е вярно
    0 -1
    00:08, 26 апр 2017
    Скандално е разни старчета услужливо да обясняват по всичк медии колко урана бил безвреден. И след като ни промият мозъците да ни пуснат пак урановата вода. Ужасно е, че живеем в по-голям страх да говорим истината, отколкото при социализма.
    • Ст
      сталин
      2 0
      07:25, 26 апр 2017
      Не си прав, по време на соца това, което сториха собствените ни власти щеше да е диверсия на врага в мирно време. Наричаха го "война на тихия фронт" - хората вярват в нещо, което ги изкарва от строя без бой. Уран в съзнанието. Сега ако съобщят някакви симптоми, на бас, че всички ще ги получат в Хасково
  • 8
    Ми
    Мина
    1 0
    22:06, 26 апр 2017
    Да погледнем откъм шеговитата страна.Вярно ли е,че в Хасково най-употребяваната напитка станала УРАНжадата.А най- използваният комплимент към момиче бил ,че има страхотно излъчване.
Последни новини