Обвиняемият за изтичането на американски класифицирани документи гвардеец се яви в съда

Двадесет и една годишният гвардеец от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили Джак Тейшейра, заподозрян в разкриването на строго секретни военни документи за войната в Украйна и други важни въпроси на националната сигурност, се яви днес за кратко пред федерален съд в град Бостън, след като изслушване за определяне дали трябва да остане с мярка за неотклонение задържане под стража, докато очаква процеса си, беше отложено, за да се даде на защитата му повече време за подготовка, предаде Асошиейтед прес.

Гвардеецът от щата Масачузетс трябваше да се изправи днес на изслушване пред федералния съд, но съдията отложи съдебното заседание, след като адвокатът на Тейшейра внесе молба за отлагане на заседанието с две седмици. Защитата заяви, че "ѝ е необходимо повече време, за да разгледа мотивите, изложени в искането на правителството за постоянен арест". Новата дата за изслушването все още не е определена.

Тази сутрин Тейшейра беше доведен в съда с белезници и затворнически дрехи. Той не каза нищо, а отговаряше само с "да" или "не" на въпросите дали разбира правата си и правилата на процедурата.

Миналата седмица на гвардееца бяха повдигнати обвинения по Закона срещу шпионажа за нерегламентирано съхранение и разпространение на класифицирана информация, касаеща националната сигурност. По време на първото му явяване в съда миналия петък съдията му наложи мярка за неотклонение постоянен арест до заседанието за обжалване на мярката, посочва АП.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини