Провал на първия опит за избор на председател на Народното събрание

В първия пленарен ден на новото Народно събрание депутатите се разпуснаха, без да си изберат председател. Първото заседание обаче официално не е приключило. Народните представители бяха разпуснати от доайена Вежди Рашидов за "по-дълга почивка" до четвъртък в 10 часа. 

„За днес заседанието приключва. Приканвам Ви още една нощ да преспите и да помислите. Утре в 10 часа ви чакам в залата”, заяви Рашидов.

Росен Желязков, номиниран от  ПГ на ГЕРБ-СДС,  събра 79 гласа в подкрепа,  8 депутати гласуваха "против", а 144 -  "въздържал се".  "За" бяха от  ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". " Възраждане"  гласуваха "против" и "въздържал се".  "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България"  и ДПС се въздържаха.

Втората кандидатура - на Петър Петров  от "Възраждане", получи 37 гласа "за",  88 народни представители бяха "против", а 39 се въздържаха, с което и тя беше отхвърлена.

Гласуването, според приетите преди това правила, беше явно, чрез компютъризираната система на Народното събрание, по азбучен ред на номинираните.   

След като ситуацията наподоби сценария от предишния парламент, когато изборът на председател бе затруднен и наложи редица почивки и консултации, думата бе поискана от Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Той предложи практикувано в Европа решение, според което председателят на парламента се избира на ротационен принцип. Неговият вариант на предложението е на всеки два месеца освен председател, парламентът да избира и оглавяващия правната комисия.

За обсъждане на предложението той поиска 30-минутна почивка, в която излязоха депутатите.

В кулоарите Даниел Лорер не изключи кандидатурата на "Продължаваме промяната" за председател да е Никола Минчев.

След почивката Вежди Рашидов закри пленарния ден без да има избран председател на парламента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини