Декларациите на партиите в 49-ото Народно събрание

ГЕРБ-СДС: Единственият изход от настоящата ситуация е с взаимно уважение партиите да постигнат съгласие по важните за страната въпроси

Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание (НС) задават редица възможности както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС по време на първото заседание на новоизбрания парламент.

Тя подчерта, че с вота си гражданите са показали еднозначно, че политическата криза не може са бъде решена само от една политическа партия или коалиция.  Резултатите показват и единствения изход от настоящата ситуация и той е възможен само ако с взаимно уважение от партиите се постига съгласие по важните въпроси за страната и възстановяване на политическия диалог, подчерта Атанасова. Всеки, който не се съобразява с резултата, ще загуби не само избирателите, но и перспектива в политическия живот на страната, предупреди тя.

Най-голямата ни победа през последните две години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палачи, изтъкна още Десислава Атанасова.

ПП-ДБ: Крайно време е след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи

„От името на коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България” искам отговорно да заявя, че е крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората. Не през изпразнена от съдържание риторика, а с реална законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети на България. Време е да запретнем ръкави”. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков от трибуната на парламента.

Като първи приоритет той обяви българското земеделие и подпомагането на малките и средни ферми. „Не е нормално да внасяме 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото", обясни той.

„Време е България да влезе в Шенген. Мисля, че всички осъзнаваме колко пагубно би било страната ни да бъде отделена от Румъния. Заслужаваме да се присъединим към Шенгенското пространство заедно с нея“, категоричен е депутатът от ПП. И добави, че трябва да бъде приет механизмът за разследване на главния прокурор.

"Възраждане": Винаги и навсякъде да защитаваме българския национален интерес

Ние сме служители на нашите избиратели, както и всички народни представители трябва да бъдат, каза председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов в изявлението си на първото заседание на новоизбраното 49- то Народно събрание (НС). 

Пратиха ни да запазим българската финансова независимост, да не допуснем вкарване на държавата във войната в Украйна, да предоговорим отношенията с Европейския съюз, да не допуснем фалит на държавата и винаги и навсякъде да защитаваме българския национален интерес, посочи той. За тези пет основни приоритета сме готови да разговаряме с всички останали политически сили в НС, защото дори и да не уважаваме останалите избраници тук, ние сме длъжни да уважаваме техните избиратели и ги уважаваме, заяви Костадинов. 

Той отбеляза, че приоритет за „Възраждане“ е бюджетът на България. Няма сериозен разговор за бюджет без правителство обаче, каза Костадинов. Затова той посочи, че са готови да предложат правителство, управленска политика и бюджет.

"Тези, които ни люлеят в робската люлка, искат нас да ни няма. Само че ние сме тук и ще ставаме все повече, а НС тепърва ще придобива все по-изявен български облик", коментира още лидерът на "Възраждане".

ДПС: Посланието на народа е политиците да седнат на масата на преговорите

„Днес отново сме поставени пред изпитание – избиратели и цялото ни общество, политици и всички институции. Обществото е със същото недоверие към всички органи и институции". Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента.

„Нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят“, заяви Карадайъ.

„Много политически субекти се занимават повече със своите проблеми, а не с проблемите на хората. Може ли да се направи така, че с това НС да се постигне стабилност в управлението и да се заложи на европейското развитие на страната – категорично да", каза председателят на ДПС.

БСП: Така не може да продължава повече

Така не може да продължава повече! Намираме се в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

“Г-н Президент, направихте голяма грешка, като решихте да не внесете бюджет миналата година”, каза Нинова и добави, че сега на Румен Радев ще му се наложи да слуша Бойко Борисов, който твърди, че или ще има кабинет на ГЕРБ, или бюджет няма да има. Лидерът на левицата поиска преизчисление на пенсиите и увеличение на минималната заплата. От трибуната Нинова се обяви за неутралитет и срещу изпращането на военна помощ. “И при това правителство се краде безогледно (…) държавата е разграден двор”, заяви тя, обръщайки се към служебният премиер Гълъб Донев. Нинова заяви, че основна задача на 49-ото НС е излъчването на редовен кабинет.

ИТН: Важни са приоритетите на страната, а не обидата и емоциите

Проблемите на страната не са партийни, а национални. Ние, депутатите, трябва да мислим за всички останали и това не е привилегия, а задължение. Това заяви народният представител от „Има такъв народ” Ивайло Вълчев.

„Ние от ИТН сме в това Народно събрание, защото можем да носим отговорност. Това ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно парламентът да работи. За нас са важни максимално бързото ни приемане в Шенген, подготовката ни за еврозоната и Планът за възстановяване и устойчивост. Това са важните неща, а не емоциите, обидата, фантазиите и неизпълнените желания”, каза още Вълчев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини