Предстои първата кампания и поставяне на контейнери за дрехи и текстил в Първомай

В дните когато се провежда традиционното пролетно почистване в повечето български домове, Община Първомай организира събиране на дрехи и домашен текстил. Акцията е в партньорство с Текслайф ООД и Българския Червен кръст. Това дава възможност  жителите на Първомай да предават отговорно своят отпаднал от употреба текстил в специализирани контейнери за разделно събиране на дрехи и домашен текстил. Двата контейнера ще бъдат разположени на паркинга към сградата на Общинска администрация гр. Първомай, ул. Братя Миладинови-юг 50.

Това е първата обща кампания между Текслайф, БЧК и Община Първомай и ще се реализира през месец април. В сградата на Общината ще има обособен събирателен пункт за предаване на опаковани и годни дрехи и текстил. Първото извозване на  събраните облекла и текстил ще се реализира на 07.04.2023 г. от 8:00 до 10:00 ч. на паркинга към Община Първомай. Там ще има позициониран специализиран автомобил. В деня на извозването също се дава възможност на всеки желаещ да се включи и да предаде на място своите годни излезли от употреба облекла и текстил.

Предимството на тази кампания е, че ще може да се предават по-големи торби и чували, както и по-големи количества, които иначе не биха могли да се предадат и съберат в специализираните контейнери.

Това е една от инициативите, които Общината предприема в борба с нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, които водят до редица вредни последствия за природните ни блага и човешкото здраве, както и запазване на ценни суровини за производство на текстилни изделия. Целта е да се даде нов живот на годните за повторна употреба облекла и текстил.

Специализираните контейнери са предназначени за чисти и годни за употреба текстилни продукти, сгънати или комплектовани в добре затворена опаковка. Могат да бъдат предавани дрехи и аксесоари към тях, обувки, чанти, колани, кърпи, хавлии, покривки, завеси и други текстилни продукти. Не се позволява изхвърлянето на текстилни отпадъци, замърсени текстилни продукти, юргани, килими, възглавници, отпадъци от пластмаса, стъкло, битови отпадъци и масово разпространени отпадъци.  

След събиране, облеклото и текстилът се сортират във фабрика и при необходимост се преработват или подготвят за повторна употреба.

За всеки един събран килограм текстил се отчисляват финансови средства за фонд Бедствия, Аварии и кризи към БЧК за подпомагане на различните каузи за закупуване на най-необходимото като например храни, лекарства, оборудване, ремонти и др.

С част от годните за употреба продукти се поддържа кризисен резерв към БЧК за целево дарение на хора в нужда. Друга част от събраните годни дрехи се изнасят за страни от Третия свят, за да влязат отново в употреба от хората с ограничени ресурси и възможности. Негодните за повторна употреба дрехи и текстил се преработват, като се влагат в продукти, произвеждани от рециклиран  текстил.

Parvomai.NET
 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини