Ремонт на църкви, изграждане на чешми, паметници и нови детски площадки обединяват хората от селата и града

Ремонта на църкви и параклиси, изграждането на детски площадки, построяването на чешми, разкрасяването на паркови пространства и набавянето на дооборудване за читалищата са сред идеите, които искат да реализират местните общности от селата и града в община Хасково. Рекорден брой идеи са подадени тази година при кандидатстване по проекта за финансиране на граждански инициативи, отчитат от Фондация ХАЛО. В инициативата, която се финансира по линия на Оперативна програма „Добро управление“ на Европейския социален фонд и с национално финансиране, фондацията работи в партньорство с община Хасково.

125 са проектните предложения, по които се кандидатства за финансиране. 27 от тях са от Хасково, останалите 98 са от селата.  На 29-ти мат изтече последният срок, в който се подаваха исканията по проект „Граждански бюджети“. За тяхната допустимост вече работи и мултидисциплинарният съвет от експерти в различни области. Кои точно проекти да бъдат финансирани и изпълнени, в крайна сметка обаче ще преценят местните общности чрез гласуване, посочи председателят на Фондация ХАЛО Кристина Йорданова.

След като проектите минат през комисията, одобрените проекти ще бъдат качени на онлайн платформата за граждански бюджети. На нея всеки ще може да избере кой проект в неговото населено място вижда като най-резонен да се случи. За проекти на други общности няма да може да се гласува.

Чрез този проект хората от малките населени места или пък от дадения квартал в града ще могат да получат финансиране за осъществяването на точно определена своя идея. Сумите обаче, които ще се отпускат са само за материали. Идеята е трудът за постигане на поставената цел да е доброволчески. Това е и една от главните цели на Гражданските бюджети-хората от дадена общност да се обединят, да са заедно и да постигнат крайната си цел за доизграждане на визията на мястото на което живеят, в съмишлие, разясни Кристина Йорданова.

Максималната сумата, която всяка гражданска инициатива може да получи за реализиране, е 3000 лева.

На първото заседание на мултидисциплинарния съвет са разгледани проекти, свързани с искане за финансиране за облагородяването на пространствата около паметници, като този при с.Клокотница, ознаменувщ славната битка на Цар Иван Асен II, в която българите разбиват войската на епирския деспот Теодор Комнин.

Хората от село Стойково пък, които са започнали поправки в църквата, която е с течащ покрив и се нуждае от спешен ремонт, търсят допълнителни възможности за набирането на средства.

Възможности за дофинансиране на ремонта на храма в селото им търси и местната общност от Книжовник.

В с.Горно Войводино местните кандидатстват за сменя на църковната камбана. Звънът й огласял и радостните, и тъжните им събития, затова те се надяват на финансиране за подмяната й с нова.

Ремонтите на църквите са много сложни и изискват огромно финансиране, затова и всеки може да подпомогне местните общности за довършване на каузите, с които са се захванали, призовават от Фондация ХАЛО.

Най-много са исканията за финансиране на идеи, свързани с детски площадки. Те са 24. Тази година има и три предложения за финансиране изграждането на чешми. Има и идеи, който са за подобряване работата на зоопарка в Хасково. Подадени са проектни-предложения, свързани и си издаването на книги.

Инициативата за финансиране на граждански проекти започна преди две години пробно от селата Малево, Стамболийски и Войводово, където бяха финансирани и осъществени 8 инициативи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини