Ученици от Езиковата наблюдаваха използването на видеоконферентна връзка в съда

Изображение 1 от 5

    Ученици от 10 „В“ клас от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ участваха в открит урок в Съдебната палата в Хасково, съобщиха от Темида.

    Съдия Стратимир Димитров от Окръжен съд – Хасково говори с десетокласниците по теми, свързани с видеоконферентните връзки и използването им във фазите на досъдебното производство, включително и при трансграничното сътрудничество в правораздаването. Като лектор взе участие и разследващият полицай Емилия Янева, която запозна учениците с методите за разпознаване на лица и предмети и способите за тяхното доказване. На учениците бе направена демонстрация в реално време с Окръжен съд - Добрич по създадената и инсталирана видеоконферентна система в зала № 1 на Окръжен съд – Хасково.

    Използването на комуникационна технология при работата по събиране на доказателства, по-специално чрез видеоконференция и телеконферентна връзка подпомага, когато дадено дело се обжалва. Съдът често има нужда да събере доказателства за проверка на иска. Те може да се предоставят по няколко начина, а понякога е необходимо да се изслушат хора, като свидетели или вещи лица. Процедурата за събиране на доказателства става по-сложна, когато те трябва да бъдат събрани в друга държава. Пречки може да бъдат създадени поради физическото разстояние между съда и лицето, което трябва да се изслуша, както и поради разликите между правилата и законите във всяка съдебна система.

    Днешният открит урок се проведе в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

    Образователната програма през учебната 2022 г. – 2023 г. е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини