Експерти: Решението България да влезе в еврозоната е взето, когато страната влезе във валутен борд

Решението България да влезе в еврозоната е взето още през 1996 година, когато страната влезе във валутен борд и българският лев бе обвързан с германската марка. Около това се обединиха експерти, които дискутираха по темата "Митове и предизвикателства пред приемането на еврото" на събитието "Made in УНСС", организирано от УНСС и Университетският център (УЦ) "Алумни УНСС".

"За мен е изключително странен този начин на говорене, то е отражение на тотален политически хаос в момента в България. Има и елементарен страх, който го има и във всяка една страна", каза финансовият експерт доц-д-р Емил Хърсев, който е и преподавател в УНСС, по отношение на двуполюсните мнения за въвеждането на единната еропейска валута у нас. Той обясни, че и до момента в Германия има хора, които искат да бъде върната старата валута на страната.

Главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева напомни, че през изминалите няколко десетилетия България е преминала през няколко кризи и излизането от всяка една от тях е изисквало стриктна фискална политика, която се е провела в дълъг период от време, което пък е довело до това много хора да отпаднат от пазара на труда или да емигрират. Основното предимство от влизането в еврозоната според нея е, че при бъдеща криза, справянето с нея би било по-лесно, тъй като страната ни ще бъде част от една по-голяма глобална система, която разполага с по-голям ресурс в лицето на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Силата на ЕЦБ за излизането от една пазарна криза е много по-голяма, отколкото на БНБ в момента", каза тя.

Председателят на Асоциацията на банките в България Диана Митева заяви, че колкото по-рано България би се включила в еврозоната, толкова по-близки биха били са българските заплати до европейските. Тя посочи, че в момента България е част от един много по-голям пазар на труда, както и на стоките и услугите, и фирмите биха спечелили повече, ако бъде въведено еврото. Според Митева не е било направено достатъчно от страна на българските управляващи да обяснят на хората какво е предимството от въвеждането на единната европейска валута. 

"Приемайки валутния борд, се оказа, че сме в еврозоната, но не можем да се възползваме от възможностите, които предлага, защото сме се отказали от тях", каза изпълнителният директор на Пенсионната осигурителна компания "Доверие" Мирослав Маринов. По думите му опасения за приемането на еврото е имало навсякъде и едното от тях е, че ще се повишат цените. Той опроверга това с пример за Хърватия, в която еврото е национална валута вече втори месец и за този период по думите му инфлацията е спаднала с 2,5 процента. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини