Скални рисунки отпреди 20 хиляди години се оказаха най-древния календар

Cambridge Archaeological Journal публикува проучване за странните символи, които често се срещат в скалните рисунки. Преди повече от 20 хиляди години хората, живеещи в Европа, започват да допълват рисунките на животни с неразбираеми линии, точки и Y-образни шарки.

В най-малко 400 европейски пещери като Lascaux, Chauvet и Altamira групи от Homo sapiens от късния палеолит са рисували и гравирали тези нефигуративни знаци.

Авторите на работата предполагат, че това всъщност е сложна прото-писмена система, която е помогнала на хората да записват размножителните сезони на важни местни видове. Хората от европейския късен палеолит са били ловци-събирачи, които са се хранили с много месо от животински видове като коне, елени и бизони.

Познаването на размножителния период е било много полезно за хората. Разглеждайки общия брой знаци (точки и линии), открити в стотици пещери, изследователите установяват, че всички те са разделени на серии и никоя от сериите не съдържа повече от 13 знака, което съответства на 13 лунни месеца във всяка година.

"Предполагаме, че тези серии предават информация за поведението на животните през определени месеци", пишат авторите. Те отбелязват, че пролетта "с нейните очевидни сигнали за края на зимата и съответните миграции на фауната към местата за размножаване" може да бъде отправна точка за лунния календар. Общо авторите са проучили повече от 800 такива серии от знаци.

Развивайки хипотезата си, учените се съсредоточили върху Y-образния знак, който според тях се отнася до конкретно събитие в жизнения цикъл на животното. Подобен статистически анализ потвърждава заключението им, че позицията на символа във всяка поредица от знаци сигнализира сезона на раждане на един или друг животински вид.

В допълнение, авторите смятат, че някои знаци могат да носят информация за вероятността и честотата на определено метеорологично събитие, като снеговалежи или гръмотевични бури.

"Способността да се приписват абстрактни знаци на явленията от околния свят, да се фиксират минали събития и да се предсказват бъдещи събития е дълбоко интелектуално постижение“, се казва в статията.

Cambridge Archaeological Journal , First View , pp. 1 - 19, DOI: https://doi.org/10.1017/S0959774322000415

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини