Възстановиха лицето на палеолитна жена, живяла преди 31 хил. години

Черепът на един от най-старите Хомо сапиенс се оказа женски, а не мъжки, както се смяташе досега.

Международен екип от изследователи, ръководен от Чешката пещерна администрация, поправи вековна грешка на учените. Те разработиха нова многостранна технология и получиха удивителна реконструкция на човешко лице от череп от късния палеолит.

Открит е в пещерата Младеч в края на 19 век и през цялото това време е смятан за мъжки. Съвременните технологии обаче показаха на експертите портрет на младо момиче. Сега можем да видим и как е изглеждала жена, живяла преди 31 хиляди години на територията на днешна Чехия.

Черепът, наречен от археолозите Младеч-1, е открит през 1881 г. в погребение от късния палеолит. Костите на главата не са напълно запазени, долната челюст липсва. Тогава учените класифицирали останките като мъжки.

През 30-те години на миналия век са направени две съдебномедицински лицеви реконструкции, които също потвърждават това заключение. Документацията от тези изследвания не е запазена, така че вече е трудно да се разбере какви методи са използвани. Но 140 години по-късно нови методи на изследване показват, че учените са сгрешили при определянето на пола на един от най-старите хомо сапиенс, открити в Европа.

Екипът използва поетапен подход. Учените сканират черепа в различни проекции с помощта на фотограметрия, реконструират липсващите части на челюстта, и след това прилагат меки тъкани и кожа. За да направят това, те използват статистически данни и 200 компютърни томографии на съвременни хора и скелети от археологически обекти от различни популации, включително европейци, африканци и азиатци.

Според констатациите на авторите, чертите на лицето показват момиче на възраст около 17 години. Грешката на учените от 30-те години произтича от характеристиките на черепа - "той може да изглежда като по-крехък млад мъж или по-силна млада жена", според новото изследване.

Изследователите създават две версии на портрета на момичето. Едната е по-строга, в нюанси на сивото, без коса и със затворени очи - за специалистите, другата е за широка публика, с добавен цвят на очите и косата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини