Питейна вода от океански изпарения

Възможно ли е затоплянето на световния океан парадоксално да помогне за решаването на проблема с недостига на питейна вода по света? Американски изследователи са разработили система, която може да превръща изпаренията от океана в питейна вода, съобщи АФП, като цитира публикация в научното списание Nature.

С нарастващото глобално затопляне "ще ни се наложи да открием начин да увеличим прясната вода, защото опазването и рециклирането на водата от съществуващите източници няма да е достатъчно, за да покрие човешките нужди. Убедени сме, че методът, който предлагаме, може до голяма степен да постигне този резултат", каза Правийн Кумар, преподавател в университета на Илинойс, САЩ и ръководител на изследването, публикувано в началото на декември.

Според екипа на Кумар изпаренията на водата от океана могат да служат за резервоар на питейна вода. Вместо да се издигат в атмосферата, изпаренията ще се улавят от конструкции за екстракция на бреговете, ще кондензират и ще се извеждат чрез тръби към резервоари, откъдето ще се подават за потребление.

Предимството пред традиционния процес на десалинация е, че при изпарение морската вода губи по естествен път почти цялата си сол. Така че обработката на водата от тези изпарения, за да стане годна за пиене, ще изисква много по-малко енергия и ще има по-слабо въздействие върху природата от досега съществуващите методи. Според учените цялата система може да се задвижва с енергия от ветропаркове и слънчеви панели.

Тази техника възпроизвежда естествения цикъл на водата, единствената разлика е, че можем да насочваме водата, която се изпарява от океана, каза съавторката на изследването Франсина Родригес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини