Таксата за битови отпадъци остава непроменена през 2023 година

Таксата смет няма да бъде повишавана през следващата година в Хасково нито за граждани, нито за фирми, реши Общинският съвет.

Темата беше поставена на дебат на днешната сесия.

По внесената докладна от кмета Станислав Дечев таксата за населението остава 3,5 промила. По тази ставка ще се облагат и имотите в местностите: „Кенана“, „Куба“ и „Туристическа хижа“.

2 промила остава ТБО за имотите в пета зона на града.

По селата собствениците на имоти ще плащат такса за битови отпадъци от 5 промила.

Нежилищните имоти на предприятията, за които няма подадена декларация, или когато няма яснота за броя на използваните съдове, то годишна такса за боклука ще е в размер на 13 промила.

Близо 800 хил. души от Хасково и общината ще платят по-малка такса през следващата година за боклук. От общата им дължима сума ще бъдат прихванати надвнесените такси от 2020 и 2021 година. До този момент се стигна след като за тези две години таксите, приети от Общинския съвет паднаха в съда след обжалване от граждани и фирми. Прихващането ще стане автоматично. Вече бяха направени изчисления, че сумата, която трябва да се върне е около 3,3 млн.лева. Около 5 хил. души ще трябва да подадат искане за прихващане на надвнесената сума. Това са хора, които са сменили собствеността си. На тях ще им бъдат изпратени нарочно уведомления за административните действия, които трябва да предприемат.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини