Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 48-ото Народно събрание на 2 декември т.г. Това съобщиха от прессекретариата на Президентството. Радев налага вето заради част от приетите промени, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати.

В началото на този месец парламентът прие промени в Изборния кодекс. Беше върната възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина, гласуването да е зад паравани, а не в "тъмни стаички". Бюлетините от машинното гласуване да се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се прилага към този на комисията, бяха част от приетите промени.

"Ефективният контрол, упражняван от гражданите посредством избори, изисква доверие в изборните правила. Само тогава би се постигнала необходимата легитимност на избираните институции. Правото на парламента да променя изборните правила е форма на преоткриване на това така необходимо доверие, но не и когато се прави без обществено обсъждане, рискувайки да се постигне обратен ефект", се посочва в мотивите на решението на президента.

Според държавния глава са били приети правила, които да направят по-добър баланса между осигуряването на тайната на вота и преодоляването на контролирания вот, чрез замяната на кабините за гласуване с паравани за гласуване.

"Приетите промени оставят в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение да определя начина на гласуване – с хартия или с машина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии. Правото и задължението за императивно дефиниране на начина на гласуване принадлежи на законодателя", отбелязва Румен Радев. Според него това се изисква преди всичко от уредбата на обществените отношения в сферата на публичното право, каквито несъмнено са изборните отношения.

При последните изменения на Изборния кодекс законодателят обаче не изпълнява правомощията си да нормира правно изборните отношения, така че те да са в съответствие с принципите на Основния закон. Преобладаващата част от разпоредбите, относими към машинното гласуване, не покриват конституционните стандарти за равенство и запазване в тайна на вота", се пише още в мотивите, изпратени от президента до народните представители.

Президентът посочва, че стои и въпросът защо е предприето смесване на гласуването с хартия или с машина в изборна секция. Той допълва, че когато за едно и също право или задължение законът предвижда различно третиране, то трябва да се основава на обективен критерий. Приетите промени обаче допускат гласуване по предпочитание с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване и създава предпоставка за неравно третиране, без законодателят да е създал критерий, на който трябва да отговарят всички избиратели от секцията, се допълва в мотивите.

В текста на мотивите се посочва, че уредбата на машинното гласуване преди измененията даваше както необходимите гаранции, че самият избирател е в състояние да провери начина, по който електронната система регистрира неговия вот, така и необходимите гаранции срещу недействителния вот.

Показателни в това отношение са данните за броя на недействителните бюлетини през годините. При парламентарните избори през 2022 г. недействителните бюлетини са 9042, а при парламентарните избори през април 2021 г. - 86 527, отбелязва държавният глава. "Съзнавам, че гаранциите, които действащата все още уредба на машинното гласуване дава, не са абсолютни и не могат да решат сами по себе си всички проблеми на изборния процес, натрупали се през годините. Отпадането на тези гаранции обаче би отблъснало избирателите от изборния процес, вместо да се създадат условия и да се насърчи упражняването на правото на глас от всички български граждани", добавя той.

С промените не само се дублира без обективен критерий начинът на гласуване, но се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Това противоречи на целта избирателите да имат „право на избор“ между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване, отпада протоколът от машинното гласуване и прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство, се казва още в мотивите. Според Радев направените промени заличават специфичните признаци на машинното гласуване и уредбата му вече не отговаря на названието и предназначението му като вид електронно гласуване.

"Не мога да отмина обстоятелството, че парламентът окончателно отмени заложената в Изборния кодекс перспектива за експериментално дистанционно гласуване", казва Радев в мотивите си.

"Законодателната целесъобразност може и следва да бъде упражнявана само в конституционно установените граници, с които приетият Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс се явява несъвместим, като не гарантира равенството на избирателите пред закона, тайната на техния вот и оптималното организиране на изборния процес зад граница", завършва държавният глава.

Пълния текст на мотивите можете да прочетете тук.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини