Нови 299 с ХИВ от началото на годината

От началото на 2022 г. са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства – 1,8/1, посочиха от пресслужбата. От 1986 г. до 25 ноември т.г. в България са регистрирани 4020 души, инфектирани с ХИВ.

По предварителни данни от началото на тази година до края на октомври в страната са изследвани над 230 хиляди лица за ХИВ-инфекция. Сред 94% от новите случаи с ХИВ – инфекция се отчита инфектиране по сексуален път. От всички новорегистрирани, 4,7% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегната от ХИВ-инфекцията е възрастовата група 30-39 г., следвана от възрастовата група 40-49 години. Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в София - 30%, както и в Пловдив, в Бургас и във Варна - по 12 процента. Една трета от новите случаи през 2022 г. са чужди граждани от различни региони на света. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г., а средният показател за страните от ЕС е 3,3, допълниха от пресслужбата. Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи, независимо от здравноосигурителния им статус.

Утре се отбелязва Световният ден за борба със СПИН, като тази година той е под наслов „Време за равенство!“. По данни на СЗО близо 38,4 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните през 2021 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 650 хиляди. В света през 2021 г. 75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия. 

В страната Световният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан с различни инициативи, списъкът с тях е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини