Трети човек в света е излекуван от ХИВ с иновативен метод

Трети човек в света е излекуван от ХИВ инфекция с трансплантация на стволови клетки от пъпна връв и преливане на кръв, пише NYT.

Жената, която също има левкемия, е получила кръв от пъпна връв за лечение на рака си от частично съвпадащ донор. Това не е типичната практика, при която трябва да се намери донор на костен мозък от подобна раса и етническа принадлежност като на пациента. Тя също е получила кръв от близък роднина, която да даде на тялото ѝ временна имунна защита, докато трае трансплантацията.

След лечението жената не е била на антиретровирусна терапия от октомври 2020 г., тъй като оттогава не са наблюдавани признаци на ХИВ инфекция.

През юли 2020 г. учените съобщиха за нов вероятен случай на пълно излекуване на ХИВ инфекцията с помощта на агресивна комбинация от антиретровирусни лекарства и никотинамид (витамин В3), която кара заразените клетки да събудят латентния вирус, което ги прави уязвими за имунитета. В случай, че успехът на терапията се потвърди случаите на напълно излекувани от ХИВ стават четири.

Коментари в сайта

Последни новини