Ансамбъл „Кърджали” с юбилеен концерт в Кърджали,навършва 30 години

  Ансамбъл „Кърджали” ще изнесе в петък 25 октомври юбилеен концерт .Спектакъла ще започне от 18,00 часа в Дома на културата.На сцената ще излязат над 80 деца и младежи ,както от представителния състав,така и от детските групи.

  Организаторите очакват много гости, сред които кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис,генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю,депутати.Поканени са и всички самодейци,които през годините са изграждали репутацията на ансамбъла.

Ансамбъл „Кърджали” към читалище „Юмер Лютви” в навършва 30 години от своето създаване.  Ансамбълът, който е първи в страната за турски фолклор след демократичните промени е създаден на 1 октомври 1992 г.  Инициативата принадлежи на фондация „Истикбал” с председател Нуреддин Мехмед и НЧ”Обединение 1913” със секретар Снежа Спасова. Административно той се ръководи от Мюзеки Ахмед,  който тогава е секретар на фондацията.  

  Днес самодейците се гордеят  с първа награда от Първия национален фестивал на турския фолклор през 1995 г.в Стамболово,както и с Първа награда на големия международен фестивал на черешата в турския град Текирдаг през 2012 г. На видно място са грамотите от Министерството на културата от 2002 г. и 2009 г.  Едната е от емблематичния Стефан Данаилов-Ламбо. Витрините на НЧ”Юмер Лютви” не могат да поберат многобройните отличия на ансамбъла.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини