ЕК опроверга енергийния министър за износа на руски горива

С приемането на шестия пакет санкции България получи дерогация и до края на 2024 г. може да внася по море петрол от Русия. Това засяга пряко рафинерията "Лукойл Нефтохим", която е руска собственост и преработва основно руски нефт, доставян ѝ с кораби през Черно море.

В тази връзка правителството на Кирил Петков прие решение, с което забранява износа на горива, произведени от рафинерията в Бургас, след 5 декември. Миналата седмица обаче стана ясно, че служебното правителство готви премахване на тази забрана с публикуван проект на решение на финансовото министерство. Енергийният министър Росен Христов обоснова решението в полза на "Лукойл" с опасността България да остане без гориво, а също така с липсата на забрана за износ.

Дерогацията е за да може България да произвежда и да изнася. Когато е дадена дерогацията, тя не е изисквала ограничаване на търговията с произведените горива. Ние дори имаме задължение да поддържаме енергийната сигурност в региона – както правим с тока, да го правим и с горивата. През нас ще продължи да тече русия нефт към съседните държави“, каза Христов в неделя в интервю за bTV.

Днес обаче Европейската комисия го опроверга, напомняйки, че дерогацията е дадена, за да може България да се снабдява с петрол, а не да изнася за други държави.

Заради географската позиция на България тя получи дерогация за вноса на руски петрол по море. Това е лимитирана дерогация до края на 2024 г. Целта на дерогацията е да се снабдява България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави", коментира в понеделник говорителят на Европейската комисия Даниел Фери по време на пресконференция, отговаряйки на журналистически въпрос.

Преди три седмици пък вицепремиерът Христо Алексиев заяви, че от началото на август, когато заработи служебното правителство, износът на горива от България е ограничен "доста сериозно". Тогава той използва това като довод, за да изтъкне приноса на властта за намаляването на цените по бензиностанциите. В интервюто си вчера енергийният министър заяви, че има намален "нерегламентиран" износ, с което влезе в противоречие с думите на Алексиев.

Министерството на финансите се включи задочно в дискусията в понеделник вечерта с позиция, в която защити проекта на решение за експорта на "Лукойл". Ведомството, което е вносител на решението, цитира текст от Европейската комисия, който обаче се отнася за трети страни. Финансовото министерство също така обяснява в позицията, че експортът на компанията е сред ключовите за търговското салдо на България.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини