ГЕРБ-СДС на консултации при Радев

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарно представените партии преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет. Първи на "Дондуков" 2 бяха поканени представителите на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС.

"Поздравявам ви за победата на изборите. Вярвам, че осъзнавате, че това е голяма отговорност заради тежката политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което да може да носи отговорността. Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната ни редовно управление, но и да се гарантира живота на 48-ото НС, което има да свърши огромен по обем работа", заяви Радев.

Президентът допълни, че председателят на парламента Вежди Рашидов, който определя приоритетността на разглеждането на законопроектите в зала, е от редиците на ГЕРБ-СДС и попита представителите на партията как виждат приоритетите на 48-ото Народно събрание.

И още - какви са позициите на ГЕРБ - СДС за бюджета и за предоставянето на военна помощ за Украйна, попита президента.

"Редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат и в непълен състав и това е огромен проблем. Няма как да приемем еврото с управител на БНБ с изтекъл мандат – това пречи на работата с международните институции", каза още Румен Радев.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС изрази скептицизъм относно способността на 48-ото Народно събрание да избере нов управител на БНБ и представи пред държавния глава антикризисните мерки, които предлагат от партията.

Сред предложенията са продължаването на компенсациите за бизнеса, оставянето на битовите потребители на регулирания пазар на тока през следващите няколко години и организирането на дългосрочен търг за доставка на газ.

Делян Добрев оцени положително работата на служебното правителство относно работата по осигуряване на газовите доставки.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че за политическата формация е важно отпушването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, което върви с изпълнението на ангажиментите, поети от България.

Относно бюджета Атанасова предупреди, че има риск от т.нар. "сватбарско наддаване" с оглед на възможността за наближаващи нови избори. Тя призова към държавническо поведение от страна на всички партии, за да се избегне това.

От ГЕРБ-СДС приветстват внесеното от служебното правителство предложение за придобиване на още изтребители Ф16 и категорично ще подкрепят кабинета "Донев" в това начинание, заяви още Атанасова.

Тя допълни, че от ГЕРБ-СДС са положили всички усилия, за да има работещо Народно събрание.

Вчера държавният глава коментира, че няма да бърза с връчването на първия мандат с надеждата, че партиите ще постъпят разумно и ще преодолеят различията, за да се стигне до стабилно мнозинство.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини