Връщаме стрелките един час назад

В изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г. връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04:00:00 ч. местно време на 30 октомври 2022 г., когато часовниците се връщат 1 (един) час назад.

Това съобщават от ГД "Национален център по метрология".

От началото на миналия век европейските държави сменят часовника, за да пестят енергия през летните месеци. Но през последните години изследвания поставят под въпрос ефективността на тази практика, след като гражданите се оплакват от негативното влияние върху здравето.

Допитване до eвропейските граждани, проведено 2018 година показа, че мнозинството европейци искат смяната на стрелките на часовника на зимно и на лятно часово време да спре. 

През септември 2018 г. Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г., но заради очаквани сътресения в някои сектори, това бе отложено.

Тази практика се очакваше да бъде прекратена през 2020 г.

Гласувани бяха текстове с препоръка държавите да проведат проучване кое би било най- подходящото за самите тях време, както и да хармонизират помежду си, за да се избегнат нелогични времеви зони и нарушения на единния пазар. 

Според българските учени часовата зона, в която се намира сега България - 2 часа преди Гринуичко време, е естествената часова зона за страната ни и трябва да останем в нея.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини