Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа. Това означава, че ще спим един час повече, но пък ще се стъмва по-рано вечер. 

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г.

От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

Над 80% от европейците, участвали в допитване през 2018 год., поискаха смяната на времето да бъде отменена. В наши дни икономическият ефект от смяната на времето е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 г. Правителствата на държавите членки обаче още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното. Няма и никакви изгледи за скорошно решение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Му
    Мунчо/Славяново
    9 -8
    20:10, 29 окт 2021
    Един час повече за ваксиниране, ще хакна спринцовка в педераcткия си задник.
  • 2
    Са
    само за сведение
    6 0
    15:31, 30 окт 2021
    Лятното часово време беше въведено в България от 1 април 1978 година. Идеята беше че се използва дългия летен ден и се пести електроенергия от осветлението. Това е много относително защото вредите върху човешкия организъм, пропуснатите дни , от увеличения брой злополуки в процеса на пренастройване са многократно по-големи. Доказано е че вредите са много повече от ползите. Не напразно в Русия от пет години няма такава смяна и в още няколко държави. Мисля ,че от 2024 година и България ще спре да мести часовника. Важното е да остане така както беше преди 1978 година , защото това избързване с един час е ненормално за организма на хората и животните.
  • 3
    Повече лудници трябва в този г-д Хасково че май една не стига.
Последни новини