Бившето Нервно отделение става Център за лица с деменция

Със Заповед на изпълнителния директор на АСП е дадено предварително одобрение за създаване на социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция” /ЦНСТПЛД/.

Предстои и ОбС Първомай да одобри и приеме  създаването на тази услуга, като делегирана от държавата дейност.

За целта ще бъде използвана сградата на бившето нервно отделение, която е подготвена и се нуждае от съвсем малко допълните средства, за да бъде използвана. Броят на потребителите ще е 14, а настанените ще са лица с деменция. Социалната услуга ще се организира и управлява от Община Първомай.

Делегирането на тази дейност ще осигури работни места за ръководител; социален работник, психолог; 4 медицински сестри; счетоводител, работник в кухнята; хигиенист /перач/; 8 болногледачи; огняр и охрана

Социалната услуга ще започне да се предоставя от 01.12.2022 г.  и ще се организира, управлява и контролира от кмета на общината.

Функционирането на ЦНСТПЛД на територията на община Първомай е необходима подкрепа за целевата група и техните семейства. За потребителите е възможност за подобряването качеството им на живот, а за близките е начин да се чувстват сигурни в грижите за роднините им. Много от хората с влошено здравословно състояние нямат близки или роднини, живеещи в близост, които да им помагат в ежедневните дейности. Чрез ЦНСТПЛД се осигурява грижа в среда, близка до домашната; достоен живот и др.

 С приоритет са социалните услуги за хора с увреждания и самотно живеещи възрастни хора, с цел равноправното им включване социалния живот и удовлетворение на техните потребности.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини