Магнитна буря застига Земята на 1 октомври

Възможни геомагнитни бури от клас G2 на 1 октомври прогнозират от NOAA. Слънчевата активност се увеличава в последно време, а броят на слънчевите петна расте и вече няма и ден без тях по нашето светило.

Два слънчеви събития определят високата вероятност за тази магнитна буря, която вероятно ще започне като слаби смущения на 30 септември, ще бъде в пълна сила на 1 и 2 октомври и ще отслабва още два дни след това.

Очаква се поток от слънчев вятър да удари магнитното поле на Земята, който тече от екваториална дупка в слънчевата атмосфера (на снимката).

Изхвърлена коронална маса ще премине много близо до Земята, като потенциално ще засегне нашата планета. Тя бе изхвърлена от Слънцето на 28 септември.

Геомагнитната буря е смущение в земното магнитно поле, което често възниква, когато изхвърляне на коронална маса или високоскоростен слънчев вятър преминава покрай Земята. Геомагнитните бури са отговорни за някои от зашеметяващите полярни сияния на високи географски ширини, но също така могат да причинят за щетите на сателитите, радиокомуникациите и електрическата мрежа.

G2 e умерена геомагнитна буря - втора по сила в петстепенната скала. Всъщност в рамките на един слънчев цикъл (около 11 години) има около 600 умерени геомагнитни бури. В повечето случаи в резултат се наблюдават прекрасни полярни сияния. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини