Търсят се 15 съдебни заседатели

Общински съвет – Първомай започна процедура за избор на съдебни заседатели за следващия мандат от 2023 до 2027 г.

В началото на  2023 г. изтича мандатът на действащите съдебни заседатели за Окръжен съд Пловдив и Общото събрание на Окръжен  съд- Пловдив, е определило 15 места за заседатели от община Първомай, които трябва местният парламент да предложи.

На последното заседание на ОбС бе взето решение за условията, на които трябва да отговарят кандидатите за съдебен заседател: български гражданин на възраст от 21 до 68 години;  да има настоящ адрес в община, да има завършено най-малко средно образование; да не е осъждан, да не страда от психически заболявания и др.

Кандидатът не може да е заседател в друг район, да е общински съветник, да е политически ангажиран, да работи в съдебната система, МВР или други органи за национална сигурност.

Утвърдени бяха и документите, необходими за кандидатстване за място на съдебен заседател. Срокът за подаването им е до 19 септември 2022 г.

Избирана бе и  комисия за провеждане на процедура за избор на съдебни заседатели. Тя трябва да извърши проверка на документите на кандидатите и да изготви списък на допуснатите кандидати.

Кандидатите ще бъдат одобрени на заседание на общински съвет.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини