За 24 часа в Димитровград изчерпахме замърсяване със SO₂ колкото за 4 месеца

От 16:00 часа вчера (09.09.2022г.) до 14:00 часа днес (10.09.2022г.) от АИС - Раковски Димитровград са регистрирани 8 превишения на максимално допустимите норми на серен диоксид, като беше обявена и аларма, жителите на града да се затворят по домовете си.

8 превишения за 24 часа са 1/3 от максимално допустимите превишения за цяла календарна година, което би трябвало да са максимално допустимите превишения за 4 месеца, а не за 24 часа.

С днешните 5 превишения на максимално допустимите стойности от 350 µg/m3, броят на превишенията от началото на годината станаха 23, при допустими за календарната година 24 броя.

редполагаме, че от ТЕЦ-а в Димитровград ще оспорват резултатите от автоматичната измервателна станция в центъра на града, като това съдим от публикувано в БТА изявление от юрисконсулта на предприятието Юлиан Семерджиев:

На 4 септември т. г. бе отчетено 11-то превишение за годината на средночасовите норми на серен диоксид в Димитровград, но в този ден ТЕЦ "Марица 3" бе спряна. Днес проверка бе извършена и се констатира, че нашите емисии са в рамките на допустимото, коментира за БТА главният юрист на централата Юлиян Семерджиев. Той допусна, че има технически проблем с АИС "Раковски", тъй като при такива високи стойности хората трябва да ходят с противогази, което не е била днешната реалност в общинския център.   

Ние искаме да допълним информацията и да си позволим да подложим неговите предположения на съмнение, тъй като вариантът за пренос в днешния ден по наши данни няма как да се е осъществил поради факта, че въздушните течения не са идентични с цитирания 4-ти септември. Другото предположение, че стойностите, регистрирани от Автоматичната измервателна станция АИС - Раковски в центъра на Димитровград не са достоверни, но това би могло да се опровергае с данните от не сертифицираните измервателни станции, които бяха дарение от ТЕЦ-а. И двете станции в Димитровград, въпреки в че част от времето нямаше достъп до техните данни, са отчели превишение на нормите, макар и с различни стойности от единствената сертифицирана от държавата АИС Раковски. Станцията на площад Трите музи дори е отчела по-високи стойности от официалните, като пикът при нея е близо 2500 микрограма на куб.м. При условие че 3 станции са отчели превишение на допустимите стойности, макар и да работят по съвсем различна технология и двете от тях са закупени от предполагаемия замърсител, потвърждават че е имало многократно превишение, няма как от ТЕЦ-а да твърдят, че това не е факт. Трябва да се допълни още, че по информация АИС Раковски е била калибрирана и проверена през вчерашния ден, което би трябвало да гарантира нейната точност и надеждност, както сами коментираха служители на Изпълнителната агенция по околна среда.

Измервателна станция в центъра на Димитровград, дарена от ТЕЦ "Марица 3" Димитровград

Измервателна станция в ОУ "Алеко Константинов", дарена от ТЕЦ "Марица 3" Димитровград

Семерджиев заявява и че в предприятието не са отчетени никакви нарушения, но трябва да се спомене, че те са по данни на техни собствени измервателни уреди, които са под техен контрол, а ние нямаме информация кой отговаря за достоверността на въпросните данни.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини