Ето как "звучи" черна дупка. Да, ужасяващо е

NASA тази седмица сподели аудио клип в социалните медии, който ви позволява да "чуете" черна дупка.

Нищо чудно, звукът е ужасяващ.

NASA Exoplanets, екип на агенцията, фокусиран върху планети и друга информация извън нашата слънчева система, туитна 34-секундния клип в неделя и каза, че има "погрешно схващане", че в космоса няма звук.

Но те обясниха, че "Един галактически клъстер има толкова много газ, че сме уловили действителен звук. Тук той е усилен и смесен с други данни, за да чуем черна дупка."

Всъщност не можем да чуем как звучи черна дупка

НАСА първоначално пусна така наречената "сонификация" по-рано тази година, обяснявайки, че изследователите са "свързали" черната дупка в галактическия клъстер Персей със звук от 2003 г. насам. Сегашната сонификация е по-специална - звуковите вълни, идентифицирани преди това от астрономите, са извлечени и чути за първи път. Звуковите вълни се извличат в радиални посоки, тоест навън от центъра.

И те съвсем не са подходящи за чуване от човешки уши.

След това сигналите бяха повторно синтезирани в обхвата на човешкия слух чрез повдигане с 57 и 58 октави над истинската им височина. С други думи те се чуват 144 квадрилиона и 288 квадрилиона пъти по-високо от оригиналната им честота (един квадрилион е 1 000 000 000 000 000). Подобното на радар сканиране около изображението позволява да чуете вълни, излъчвани в различни посоки. Във визуалното изображение на тези данни синьото и лилавото показват рентгенови данни, заснети от Chandra, oбяснява НАСА. Това означава, че звукът не е точно това, което бихте чули, ако бяхте близо до черната дупка и ако хората можеха да чуят тaкъв звук.

Галактическият куп Персей е на около 240 милиона светлинни години от Земята.

Аудиоклипът, публикуван от НАСА в Туитър тази седмица, събра над 14 милиона гледания към вторник следобед, като повечето потребители на социалните медии се съгласиха, че аудиото е доста призрачно и подходящо за Хелоуин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини