"Не, да, не питай мен". Kакви са позициите на партиите за руския газ

Преди месец Европейската комисия призова страните членки да направят планове как да намалят употребата на природен газ в условията на криза, но в България темата за пестенето не е на дневен ред. Вместо това политиците се замерят през медиите с диаметрално противоположни тези по въпроса дали страната има проблем с осигуряването на газ след спирането на доставките от "Газпром", какви са възможните решения и колко ще струва това.

Спусъкът беше дръпнат от президента Румен Радев, който определи енергийната политика на сваленото правителство на Кирил Петков като хаос, който "може да прерасне в колапс на икономиката и на социалната система", а след това възложи на служебния кабинет да работи приоритетно по осигуряване на газовите доставки при две условия - сигурност и поносима цена. Встъпването в длъжност на новите министри отприщи поредица от обвинения за разруха в енергетиката и прогнози за тежка зима, подсилени от създаването на кризисен щаб, който с денонощна работа да овладее положението. Бившите министри отговориха, че извън политическите фойерверки, ситуацията не е тревожна, защото са оставили на наследниците си договорени седем танкера американски газ и възможности за ангажиране на слотове за разтоварването им при добра цена.

Месец и половина преди предсрочните парламентарни избори въпросът за това как страната да осигури регулярни доставки на нужните ѝ количества газ - от алтернативни източници или чрез връщане към практиката на дългосрочен договор с руския доставчик "Газпром", придобива все по-отчетливо политическо значение. А позициите на основните политически играчи, на които социолозите дават шанс за влизане в следващото Народно събрание, варират от категорично отрицание до безусловно утвърждаване и сива зона с нюанси по средата.

"Дневник" обобщава тезите по този ключов въпрос според публичните изявления на представители на формациите - това е единственият източник на информация по темата, доколкото нито една партия не е оповестила програмата, с която влиза в изборната надпревара.

"Продължаваме промяната": "Газпром" е ненадежден партньор

Още докато беше на власт "Продължаваме промяната" се обяви срещу нов договор с "Газпром" с аргумента, че руската компания е непредвидим партньор и използва лидерското си положение на пазара в Европа, за да извива ръцете на държавите от общността. Оглавяваният от Кирил Петков кабинет беше обявил като приоритет изграждането на дълго бавената газова връзка с Гърция и пускането на азерски газ по нея, като разчетите бяха, че цената ще в пъти по-ниска от тази на "Газпром", когато тръгне в пълен обем. След спирането на доставките от Москва Петков и заместникът му Асен Василев заговориха и за други възможности - доставки от Гърция и Турция, както и американски втечнен газ.

През изминалата седмица вече бившият министър-председател Петков заяви, че връщането към договор с "Газпром експорт", каквото служебното правителство не изключва, би било трагично. По думите му основният проблем "не е в идеологията", а в това, че никоя държава не може да бъде сигурна дали в някакъв момент руският президент няма да нареди на компанията да спре доставките по политически причини, както направи с ограничаването на обемите по "Северен поток".

"Тук не е въпрос на идеология... Ако България не е зависима от "Газпром" тази зима, това ще е най-доброто за страната. Ако някой успее да договори количества да напълни Чирен с някакъв евтин газ, нека го правят. Тук въпросът е сигурност и цена, но сигурността е по-важна от цената", заяви Петков пред "Нова телевизия" миналата седмица.

Петков и Василев отричат изцяло обвиненията на служебното правителство, че са оставили страната в критична ситуация без възможности за осигуряване на природен газ, като подчертават, че редовното правителство е осигурило обвързваща оферта за седем танкера с американски газ, които задължават частната компания да ги достави при поискване, а окончателното решение за доставката е на служебните министри.

Отричат и да има проблем с осигуряването на терминалите за разтоварване, както твърдят ГЕРБ и настоящият Министерския съвет. Според тях за първия танкер вече има осигурен слот за разтоварване на терминала на остров Ревитуса. За останалите според Асен Василев също нямало да има проблем, защото се очаква терминалът да бъде разширен в края на август и да има нови търгове за заявяване на капацитет.

ГЕРБ: Добре е без "Газпром", ама е много скъпо

Още при отказа на кабинета "Петков" да плаща в рубли и спирането на доставките в края на април ГЕРБ заяви пълна подкрепа за решението, което лидерът на партията Бойко Борисов нарече "рядък шанс България да се отърве от зависимостта си от руския газ". В същото време бившите управляващи твърдят, че целта не е била да се осигурят реални алтернативи, а да се осигури бизнес и комисионни на посредници. Борисов многократно обясни, че би търсил разговори директно с доставчици, което щяло да осигури много по-евтин газ на държавата, но в типичния си стил избягва детайлите как ще стане това.

Бившият премиер устойчиво повтаря тезата, че именно неговите правителства са диверсифицирали газовите доставки и са дали възможност на България да се освободи от зависимости, въпреки че по време на неговото управление беше забавена с десетилетие газовата връзка с Гърция, а през страната ударно беше построен газопроводът "Турски поток", по който Русия транзитира газ към Европа, но без да доставя за България. В началото на юли той дори лансира идеята да се приеме закон "за 100% диверсификация от руската газ". Не се разбра какво трябва да съдържа този закон и защо е необходим, а партията му така и не го внесе до края на 47-мото Народно събрание.

Борисов, който иначе се изявява като основен политически опонент на президента Румен Радев, споделя тезите му за хаос в държавата. Той обвинява бившите управляващи, че не са подписали окончателен договор, а само са уговорили доставка на седем танкера с втечнен газ от САЩ, защото "ще излезе с десетки проценти по-скъп" заради "транзитни ставки, доставка и ДДС".

Делян Добрев, бивш енергиен министър и основен говорител на ГЕРБ по темата, обвини кабинета "Петков", че в трите месеца след спирането на доставките е внасял отново руски газ, вместо американски от договорените по спешност през пролетта два танкера американски.

Нещо повече, по думите му суровината е по-скъпа с 30%, защото била купена от посредници - фирми, обвързани с Русия. Темата с посредниците е силно застъпена в атаките срещу предишното правителство, като за такива са обявени всички търговци, чиято дейност и преди газовата криза се състои в това да продават газ. "Продължаваме промяната" отрича да е купуван газ от Русия и той да е достигал до страната през посредници.

"Демократична България": Не на геополитическото оръжие на Москва

И като партньор в управлението, и сега "Демократична България" се обявява категорично срещу подновяване на преговорите с "Газпром". За разлика от "Продължаваме промяната", обединение акцентира и на политическите аргументи.

"Газпром" не е просто търговец или доставчик, той е геополитическо оръжие на Русия, която е в тежка конфронтация не просто с Украйна, а и с Европейския съюз и НАТО, а и с целия международен ред, на който се крепи нашия начин на живот", смята съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му служебното правителство "изглежда, че се занимава с участие в предизборната кампания" и прави опити да плаши със "създаването на този щаб и истеризиращи послания".

Иванов предупреди служебния кабинет на президента, че има активни граждани и политически сили, които "няма да позволят под маската на справяне с предизвикателствата пред страната да прокара възстановяване на нашата зависимост от "Газпром". На третия ден след встъпването на служебното правителство в длъжност "Демократична България" свика протест пред сградата на президентството в София под надслов "България - независима от "Газпром".

БСП: Възстановяване на доставките от Русия и нов договор

БСП е единственият партньор в доскорошната управляваща коалиция, който открито настоява за възобновяване на доставки от руската компания час по-скоро и дългосрочно.

Тази позиция левицата поддържаше още докато течеше конституционната процедура, в рамките на която се правеше опит за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ия парламент. По нейно настояване в управленската програма за евентуален кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" беше записано да се водят "преговори с всички възможни доставчици" на газ - без да се назовава изрично, но и без да се изключва "Газпром".

Официалният край на кабинетът "Петков" и предизборната обстановка дадоха възможност на БСП да демонстрира по-директно проруски позиции, харесвани от електората ѝ. Така се стигна до заявката на лидера на социалистите Корнелия Нинова:

"Единственото решение са незабавни преговори с "Газпром" за възстановяване на доставките и разговори за нов дългосрочен договор, тъй като старият изтича".

Нинова отбягва да коментира критиките на служебното правителство за газовата политика на кабинета "Петков". Тя отклонява въпросите за това дали страната е обезпечена с газ с мотива, че няма информация. Твърди, че подробности за доставки на газ не е обсъждала, макар проблемите с газа пряко да засягат икономиката, която беше нейният министерски ресор.

"Възраждане": Евроатлантическите ценности не топлят

"Възраждане" заявява, че е "съвсем нормално да се търси предоговаряне на отношенията с "Газпром". Националистическата формация обвързва пряко доставките на газ с геополитическа ориентация на България и проруските си възгледи.

"Трябва да има газ, а газът не се влияе от евроатлантически ценности, защото евроатлантическите ценности не топлят", гласи формулировката на Костадинов в интервя за БНТ миналата седмица.

На въпроса с какви аргументи България да се довери на "Газпром", която едностранно опита да наложи промени в клауза на договора с България, той отговаря с тезата на руската компания: "Как "Газпром" да се довери на партньор, който налага санкции, затваря пристанища, летища, финансовата система (става дума за наложените от Евросъюза санкции - бел. авт.). Кой в случая е некоректният партньор?"

ДПС: Да анализираме ситуацията и да видим общата картина

ДПС използва темата за газовите доставки като пореден повод за атака срещу кабинета "Петков", но в същото време избягва директния отговор на въпроса дали трябва да се подновят преговорите с Русия.

В телевизионно интервю в началото на август, попитан за позицията на партията, лидерът Мустафа Карадайъ заяви, че темата е от компетенцията на служебния министър на енергетиката Росен Христов и добави дежурното: "Трябва да анализираме ситуацията и да видим каква е общата картина".

"Дневник" изпрати уточняващи въпроси към пресслужбата на ДПС дали според партията България трябва да възстанови доставките от "Газпром" и дали да сключи нов дългосрочен договор с компанията. Оттам отговориха, че позицията на партията е ясно изразена в интервюто на Карадайъ и изявленията на говорителя на движението по енергийни теми Рамадан Аталай. Последно в ефира на "Нова нюз" Аталай обвини бившите управляващи в корупция заради спирането на доставките от Москва и повтори застъпваната и от ГЕРБ теза, че държавата отново купува руски газ, но през посредници и това е корупция.

"Не ни прехвърляйте, че ДПС едва ли не е близка до Путин и държи да има руски газ. Държим България да си осигурява количества за отопление и производство", заяви Рамадан Аталай.

Мустафа Карадайъ посочва Турция като "едно от основните решения в търсенето на алтернативи за енергийните кризи". В началото на август той се срещна в Анкара с президента Реджеп Ердоган и след това заяви, че сред темите в разговора са били проблемите на България с газа. Турция прави сондажи за нефт и газ в Източното Средиземноморие, а наскоро Ердоган се разбра с колегата си Владимир Путин да плаща газ в рубли, за да го получава от Русия. Турция разполага и с няколко терминала за втечнен газ, където България би могла да разтоварва танкери.

"Има такъв народ": Практичното решение вероятно включва и "Газпром"

Бившият партньор в управлението "Има такъв народ" също избягва категоричен отговор дали трябва да се търсят преговори за руски газови доставки, но не ги изключва като възможност.

Партията на Слави Трифонов поставя акцента върху цената на газа, обвинявайки правителството, че е направило грешка, заради която България плаща с 30% по висока цена от тази в договора с "Газпром".

Позовава се на използваната от страни като Германия, Гърция и Италия схема, по която те продължили да получават доставки на цените по договорите досега. Каква е схемата представителите на партията не обясняват с аргумента, че не са специалисти.

"Каквато и газ да идва в България, няма какво да се лъжем, тя е руска. Тук въпросът е на каква цена идва в България", коментира пред "Нова телевизия" миналата седмица Станислав Балабанов.

Той допълни, че България трябва да търси балансирано и практично решение, подобно на Германия, Гърция и Италия, които продължават да получават руски газ. Попитан неколкократно дали балансираното решение включва преговори за доставки от Русия, Балабанов отговори: "Вероятно включва и "Газпром".

Няколко дни по-рано зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви пред БНР, че излъченият от партията енергиен министър Александър Николов на няколко пъти е предлагал на Министерския съвет България да избегне спирането на руските газови доставки. По думите му идеята била страната да премине "на същата схема, по която работят германците, гърците и италианците" с "Газпром", за да остане цената каквато беше по-договор", но Асен Василев отказал. Единомислието, което Александър Николов винаги е демонстрирал с бившия премиер по темата "Газпром", Йорданов обясни с коалиционните отношения, които не позволявали партньорите "да се избиват едни други пред хората".

"Български възход": Разговори с всички (включително "Газпром")

Председателят на "Български възход" Стефан Янев, който беше отстранен като министър на отбраната в кабинета "Петков" тъкмо в контекста на войната на Русия в Украйна, не заема еднозначна позиция по газовите въпроси.

Попитан конкретно за разбирателство с "Газпром", Янев, който демонстрира симпатии към Русия, призова: "Да оставим на специалистите, които познават договорите и процесите за договаряне на доставките, без да търсим идеологическо оцветяване". В крайна сметка обаче не изключи възможността за преговори с руската компания.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини