Андронният колайдер е охладен

Специалисти от Европейския център за ядрени изследвания, завършиха охлаждането на Големия андронен колайдер.

Съоръжението, което представлява най-големият ускорител на елементарни частици в света, се повреди преди около година и се наложи да бъде спряно. Ако сегашната подготовка върви по план, очаква се ускорителят да бъде готов за работа в края на следващия месец, съобщава БНТ.

Големият андронен колайдер, който се намира на 90 метра под френско-швейцарската граница, вече е охладен до работната температура от 1,9 келвина или минус 271 градуса по Целзий. Това е съвсем малко над т. нар. аблосютна нула, така че сега на Земята се намира едно от най-студените места във Вселената.

Тази свръхниска температура гарантира извършването на процеса, при който в 27-километровото съоръжение ще бъдат пускани снопове протони със скорост близка до тази на светлината. Учените ще ускоряват едновременно два снопа частици, които се движат в протипоположни посоки, за да разберат какво става при техния сблъсък.

Смята се, че по време на експериментите ще бъдат пресъздадени условията във Вселената малко след Големия взрив. Възможно е за кратко да възникне дори малка черна дупка. Очаква се колайдерът, чийто ремонт струваше близо 40 млн. швейцарски франка, да помогне за изясняването на редица загадки и фундаментални въпроси за нашата Вселена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини