ГЕРБ напускат НС, ще се върнат в зала само за да отхвърлят кабинета Василев

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да влиза повече в пленарната зала и няма да поддържа кворума. Депутатите от партията на Бойко Борисов ще се върнат само, за да гласуват "против" евентуалния проектокабинет на Асен Василев.

Това съобщи председателката на групата Десислава Атанасова на брифинг в Народното събрание. Причина за решението ѝ е нефункционалният парламент. По думите ѝ вчера депутатите са слушали само доклади (Става дума за докладите на Омбудсмана за 2020 г. и 2021 г., те бяха поставени преди поисканото от БСП и ГЕРБ-СДС разглеждане на промените в Изборния кодекс. Четенето им продължи почти до 14 ч. - краят на пленарния ден, и така времето не достигна за поредния опит за връщане на хартиените бюлетини - б.а.).

Атанасова добави, че народните представители днес са загубили повече от час пленарно време за процедури и това е доказателство, че НС не работи. (По искане на ГЕРБ-СДС днес в НС се изслушват премиерът в оставка Кирил Петков и енергийният министър в оставка Александър Николов. Двамата отговарят на въпроси за доставката и цената на природния газ. Във връзка с тези въпроси двамата входирали секретни документи, заради което председателят на НС Мирослав Иванов заяви, че изслушването ще е закрито. Това провокира управляващи и опозиция да дадат старт на поредната надпревара по ораторски умения, която продължи повече от час. Най-активни в това упражнение бяха именно депутатите от ГЕРБ-СДС - б.а.)

Няма никакъв смисъл нашата парламентарна група да стои в зала, да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание", обяви Атанасова. Но категорично подчерта, че всички 59 депутати на ГЕРБ-СДС ще бъдат в пленарната зала, ако се стигне до гласуване на проектокабинета "Василев" и ще гласуват "против".

Вчера стана ясно от ръководството на "Булгаргаз", че цената на газа от юли ще е с 32 на сто по-нагоре, а газ няма, продължи Атанасова с аргументите защо са поискали изслушването и защо държат то да е на открито заседание. По думите й темата за енергоносителите определя цената на хляба, на топлофикациите през зимния сезон. 

Цената за юли, която "Булгаргаз" е поискала от КЕВР, е 186 лв. за МWh, което е рекордна цена за България, каза бившият енергиен министър Делян Добрев. Засекретиха заседанието, защото не искат да кажат, че август месец цената ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще има газ, посочи той. По думите му това ще принуди служебния кабинет да въведе ограничителен режим на газа в България, ще трябва да реши кои заводи да работят и кои не, кои болници да ползват газ и кои да се върнат на нафта. Ако пред правителството на Радев е заложена бомба, то пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава, обобщи Делян Добрев. И допълни, че  "Чирен" е пълен само на 35 процента.

Те искат да засекретят това, че вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" ясно заяви, че до края на годината няма осигурени доставки на природен газ, а цената е по-висока, защото дружеството няма дългосрочни договори, както и заради това, че има посредници, коментира и Теменужка Петкова, също бивш министър на енергетиката. Вчера стана ясно, отбеляза тя, че "Булгаргаз" ежемесечно плаща своя капацитет по договора с "Газпромекспорт", но насреща не получава нищо т.е говорим за вреда, която държавното дружество реализира. За шест месеца управляващите доведоха едно финансово стабилно дружество до реален фалит -  то има ликвиден проблем, не може да плаща количествата природен газ за българския пазар, изтъкна Петкова. Затова това правителство трябва час по-скоро да си тръгне, категорични са от ГЕРБ-СДС.

На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще влязат в пленарната зала, ако се гласува номинация на Бойко Рашков за председател на КПКОНП, Десислава Атанасова заяви, че такова предложение не може да бъде вкарано за гласуване, защото най-малко, по думите й, вносителят трябва да отговори проверяван ли е Рашков от антикорупционния орган и колко пъти.

Източник: offnews

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бр
    Браво
    4 -2
    13:20, 7 юли 2022
    Браво на гроб. Това трябваше да направи БСП, която се прави на "лява" партия. Уж промяна, а се въведе подмяна от ПП и БСП за да запази кокъла на нинова одобрява действиятя им.
  • 2
    Са
    саяна хасково
    4 -4
    13:44, 7 юли 2022
    утивай те си и повече не се връщайте във парламента
  • 3
    Ха
    Хасковлия
    3 -4
    14:23, 7 юли 2022
    Тази партия ГЕРБ когато бяха на власт 3- пъти си подадох оставката и се връщаха пак. И сега пак искат да са на власт и все нямаше пари за народа,а за магистрали имаше.явно оттам се изхранват и сега гладуват и
    затова не искат да гласуват за СИЛНАТА ПАРТИЯ. ПП ПРОТИВ МАФИЯТА начело с магистралния БО
    • Тъ
      Тъй тъй
      1 -4
      14:46, 7 юли 2022
      Глад, голям глад е налегнал герболята. Не че нямат откраднати милиони, ама те са алчни, а и лесни пари бързо свършват. Ръчичките им треперят да дойдат по-скоро на власт и да лапат. Надявам се, че тези времена отминават.
Последни новини