Отстъпката от 25 ст. тръгва с фалстарт в малките бензиностанции

Малките бензиностанции няма как скоро да предоставят на потребителите гласуваната от депутатите отстъпка от 25 ст. на литър гориво, стана ясно от изказване на председателя на Националното сдружение на малките търговци на горива Николай Николов пред бТВ. Причината са неуредиците около стартирането на мярката, поради което част от обектите може да решат и да не я прилагат.

Въпреки че бе обещано тя да стартира от 1 юли, реално това не се случи. Националната агенция за приходите излезе със съобщение, че промяната ще е достъпна за клиентите три дни след обнародването в Държавен вестник на актуализацията на Бюджет 2022, което все още не се е случило.

"До момента никой нищо не ни е казал. Нямаме указания. Нямаме яснота как ще се случват нещата", заяви пред бТВ собственик на малка бензиностанция. Тези обекти в страната са около 3000.

По думите на Николов софтуерни фирми, обслужващи бензиностанциите, са започнали да им се обаждат с предложения за обновяване на софтуера. Това обаче щяло да отнеме време, както и обучението на персонала за въвеждането на промяната. Според Николов има и проблем с обработката на личните данни.

Заради "недоброто сработване" на мярката има опасност от противопоставяне на малките на големите бензиностанции, тъй като големите най-вероятно по-бързо ще въведат промяната, която ще повлияе на цените, смята Николов.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини