Нинова с ултиматум. ГЕРБ и ДПС излязоха от пленарна зала

Очаква се изявлението на Кирил Петков относно решението на ПП за следващ министър председател на ново правителство с рамките на същия парламент. Нито вчера следобед от Митрофанова изтича в 12 часа.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала в парламента. Това стана, след като депутатите решиха да разгледат две точки от дневния ред на парламента преди да се проведе редовният парламентарен контрол. Едната точка е второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, а втората - първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

До напускането на залата се стигна заради поименната проверка, която поискаха от партията на Мустафа Карадайъ.

"Колеги това е безотговорно отношение", обърна се Мирослав Иванов към депутатите от опозицията и поздрави мнозинството в парламента, че е останало, за да осигури кворума и да може заседанието да продължи.

Мирослав Иванов предупреди и депутата на "Възраждане" Цончо Ганев, че ще го изгони от пленарна зала, ако продължи с непристойното си поведение. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че не може в пленарна зала да се псува, като отново обвини депутата от ПП Искрен Митев.

Корнелия Нинова в ултимативен тон поиска президентът да смяни на ръководителя на ДАНС и да бъде извършена проверка на докладите с имената на обявените за персона нон грата дипломати и служители на руското посолство. Да бъде установено има ли наистина сред тях шпиони и тогава те да бъдат експулсирани.

Народното събрание да приеме решение, като орган, който изпълнява контрол върху изпълнителната власт, министърът на външните работи да отмени нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители. Това поиска вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка и председател на БСП Корнелия Нинова в обръщение от трибуната на Народното събрание.

"Държавата е изправена пред реална опасност, ако прекратим дипломатическите отношения с Русия. Освен големите национални интереси, ние сме отговорни за стотици българи в Русия", изтъкна Нинова.Тя поиска да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат, но всички останали, "които са попълнени в този списък като необходимост да се изпълни волята на премиера да станат 70", да бъдат извадени от този списък. По думите й, така ще успеем да преодолеем огромната пропаст, към която се движим, в името на българския национален интерес, сигурността и стабилността на страната и перспективата пред българския народ през следващите тежки зимни месеци.

Нинова коментира, че институциите очевидно си прехвърлят "горещия картоф", нежелаейки и нямайки смелост да понесат отговорност. Тя предложи следно - първо Кирил Петков да излезе и официално да заяви, че няма да се кандидатира за министър-председател, преди това незабавно да уволни заместник-министъра на външните работи, който е подписал нотата, и президентът незабавно да уволни председателя на ДАНС, който е приел някой устно да му нареди да изготви някакви списъци. По думите й има данни за 34 шпиони, а другите в списъка били правени "на око". Затова според нея председателя на ДАНС трябва да понесе отговорност, че е направил тези списъци.

Предлагам ви да вземете решение, не бягайте от отговорност, призова Корнелия Нинова депутатите.

"Ако стане нещо с горивата, ако стане нещо с АЕЦ-а", търси сметка Тошко Йорданов от трибуната.

"След два часа може да сме ситуация да скъсаме дипломатически отношения с Русия. И, ако се спрат доставките, може да се изправим пред криза", заяви Нинова. 

Ние не сме убедени, че изтеглянето на нотите няма да е унизително за страната, каза Тошко Йорданов след обръщението на Нинова. Истината е, че в момента вие и ние се чудим какво да правим, защото министър-председателят направи страшна глупост, отбеляза Йорданов. Той отбеляза, че това решение не е взето от Министерския съвет. Това е еднолично решение и натиск, за да се стигне до тук, коментира Йорданов. Председателят на ПГ на ИТН обясни, че не може Министерство на външните работи само да изтегли нотата и очаква решението на министър-председателя. Ние сме в изключително шашава ситуация да се чудим какво да правим. Всъщност всички носим вина, че този човек го избрахме за министър-председател, каза Йорданов.

Атмосферата е скандалджийска, почти целия животински свят влезе в употреба в обидите на депутатите към Кирил Петков и помежду им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини