Помощните средства за хората с увреждания вече ще се отпускат от Здравната каса, в Кърджали чакат реакция от фирмите доставчици

      Помощните средства за хора с увреждания вече ще се отпускат от Здравната каса , а не от социалните служби. Промяната се обсъжда отдавна, но влиза в сила от 1 юли. В РЗОК очакват фирмите, които предоставят помощни средства като инвалидни колички, комбинирани колички, патерици, проходилки и други да сключат договори. Поканите са публикувани на 20 юни. Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на Районната здравна каса Соня Ангелова. Тя увери,че промените са в интерес на хората с увреждания и ще облекчат процедурите по отпускане на помощните средства.

     Председателят на Областния съюз на инвалидите Шенай Бекир посочи, че вече от социалните служби връщат заявленията за получаване на помощни средства. В момента върви обучение за новите процедури. Очаква се преходен период от около месец. Едно от предимствата е възможността цялата процедура да става онлайн. Шенай Бекир видя евентуални подводни камъни при получаването на ортопедични обувки. Те се изписват всяка година на пациентите , на протоколите са за пет и може да се усложни процедурата.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини