Енергийният министър редактира Слави Трифонов: Няма източване на 4 млрд. лв.

Министърът на енергетиката Александър Николов ("Има такъв народ") потвърди в интервю за Би Ти Ви, че ще подаде оставка утре, каквото е решението на партията му. Мотивите му са свързани с партийната дисциплина и с чувството за лоялност и морал.

Николов каза, че не е партиен член, но в лично качество не е търсил обществено доверие и дължи политическия пост на усилията на членовете на партията, която го е издигнала. От отговорите на въпроси се разбра, че е научил за решението "Има такъв народ" да изтегли министрите си от управлението(обявено по партийната телевизия от лидера с извънредно включване) докато е бил на международен форум, но след това е разговарял със Слави Трифонов. "Част от митологията е, че се спускат едни решения", увери министърът.

Николов подчерта, че партийният лидер не се е бъркал в работата му, а единствената инструкция, която е получавал, е да действа така, както прецени че би било най-добре за обществото. Този, който възлага задачи, е премиерът, допълни той.

Запитан дали е получил предложение от премиера Кирил Петков да остане в правителството, Николов отговори, че пряко предложение не е имало, а е дадена положителна оценка на това, което се върши в сектора. "Докато няма гласуван следващ човек в тази роля, министерството продължава да функционира нормално", каза министърът и благодари за позитивните резултати на работещите в държавните енергийни компании "от цялото си сърце".

Помолен да коментира думите на Слави Трифонов, поставил под съмнение компетентността в енергийната област на вицепремиера Асен Василев и говорителя на кабинета Лена Бориславова, които са си позволявали да "говорят без да има нужда по теми, от които не разбират", Николов отговори, че действително е имало прекалено говорене по проблемите, но даде примери със съвсем други хора. Напомни, че вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова е подкрепяла несъстоятелни според него искания на бизнеса и е говорила за форсмажор - тема, засягаща енергийните дружества. С другия вицепремиер - Борислав Сандов от "Демократична България", пък имало ясни различия по темата за баланса между зелената и устойчивата енергия. Едновременно с това поясни, че приема разговорите с финансовия министър Асен Василев по енергийни проблеми за напълно нормални, доколкото секторът е в ресорите му като вицепремиер.

"Нееднократно сме били на много различни мнения, имало е тежки спорове, но се говори на място, на което трябва да се говори", каза министърът.

"Източени" не е най-точната дефиниция. Ефектите върху бизнеса и домакинствата са видни за всички. Не мисля, че спекулацията е полезна. 

Александър Николов , министър на енергетиката 

Николов редактира Слави Трифонов и за неточно използвания от него глагол "източват", когато говори за похарчени 4 млрд. лв. в енергетиката. Напомни, че парите са отишли за компенсации на населението и бизнеса и за покриване на стар дълг на НЕК. "Източени не е най-точната дефиниция. (...) Ефектите върху бизнеса и домакинствата са видни за всички. (...) Не мисля, че спекулацията е полезна.

По повод телевизионната изява на заместника му Пламен Данаилов, който вчера обвърза оставките на ръководството на министерството с несъгласие с вицепремиера Асен Василев по въпроса дали да се преговаря за доставки на газ от "Газпром", Николов поясни, че думите на колегата му са били неточно интерпретирани в медиите, а и самият Данаилов не бил вътре в темата, доколкото тя не е негов ресор. "Булгаргаз" спазва стриктно всички изисквания (на международните договори), а личната ми позиция е, че докато се води война и партньорът отсреща е непредвидим, база за преговори няма". Отрече и твърдението на Данаилов, че България плаща много висока цена за природния газ.

Министърът обвини опозицията от ГЕРБ, че си служи с въпроси за цената на доставките на втечнен газ от САЩ, знаейки добре, че всяка подобна информация е конфиденциална и не може да се изнася. "Когато лидер на опозицията (Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ - бел. ред. ) задава такъв въпрос като около нея има двама бивши министри на енергетиката, и знаят какво означава разкриването на клауза за конфиденциалност, това трябва да ви даде референция за обществения интерес", каза Николов.

На въпрос за смяната на представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим" повтори, че конкурсът за поста трябва да е по ясни правила. Добави, че сегашният представител осигурява достатъчно добра пътека за комуникация с ръководството на рафинерията в момент, в който ЕС се подготвя да се откаже от руския петрол. Добави, че смяната създава риск за комуникацията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    К
    к
    0 -1
    21:46, 12 юни 2022
    ка цена по договор, с който се харчат държавни пари ще е конфиденциална?! БЕ КАУНь?
    • На
      на кауна
      1 0
      06:45, 13 юни 2022
      евала на този пич без да плюе обясни всичко може би славчо трябва да се замисли

Още новини

Последни новини