Мерките не са проинфлационни, уверява Петков

Мерките не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4,1%. Това каза премиерът Кирил Петков преди днешното редовно заседание на правителството, на което Министерският съвет ще обсъди актуализацията на държавния бюджет. 

„Не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда“, посочи министър-председателят. 

Той очерта какви са основните мерки, заложени от правителството в настоящата актуализация. „Увеличават се пенсиите с 60 лева, плюс 10%. Таванът на пенсиите става 2000 лева. През последните 12 месеца минималната пенсия се е покачила от 300 лева на 467 лева“, коментира Петков. 

Премиерът припомни и заложената възможност бензиностанциите да намалят цената на обикновения дизел и бензин с 25 стотинки на литър. „От това ще може да се възползва всеки българин с българска регистрация на автомобила. Няма да помагаме на хората, които преминават през България“, обясни Петков. 

Сред мерките са още освобождаване на електрическата енергия и втечнения газ от акциз, намаляване на ДДС ставката на парното на 9%, нулева ДДС-ставка за хляба и облекчаване на данъчните плащания за младите работещи семейства. 

„Тези мерки са безпрецедентни“, смята Кирил Петков.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини