ВАС разрешава на ТЕЦ "Марица 3" да възобнови работа в защита на "противопоставим обществен интерес" и имуществени вреди

Днес Върховният административен съд информира, че е отменено определението на Хасковския административен съд и спира предварителното изпълнение на принудителна административна мярка от 29 април 2022 г. на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково, с която е преустановена работата на производствена мощност от ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград.
Спирането бе приложено на 29 април 2022г., чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на места за подаване на гориво и/или други съоръжения към котел OP 380в за производство на електроенергия с номинална топлинна мощност 370 MWth. Прилагането на мярката е обосновано с констатирано нарушение на условието в комплексното разрешително за емисиите на отпадъчни газове и емисиите на серен диоксид, което е довело до превишаване на нормите за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух на Димитровград.
След решението на ВАС, по непотвърдена информация, централата ще запали своите мощности още утре сутрин на 09.06.2022г.

Причина за решението на ВАС били установени нови обстоятелства, които са показали значителни по своите размери имуществени вреди в резултат от прекратяването на работата на инсталацията. Върховните магистрати приемат, че е налице "необходимост от защита на противопоставим обществен интерес на над 200 работници, които са лишени от своите трудови възнаграждения, защото са пуснати в непланиран отпуск".

Основният довод, който се изтъква от съда за отмяна на принудителната мярка, лежи на декларирана от дружеството нотариална покана от „Хидро Пауър Ютилитис“ ЕООД за заплащане на над 36 млн. лева неустойки по договор за покупко-продажба на ток за месеците април и май. Причината е, че поради принудителното си и непланирано спиране, топлоелектрическата централа не е изпълнила договореностите за доставка на записаните в договора количества електроенергия и не може да започне предварително планираният ремонт на инсталацията за периода 1 юни – 31 август 2022 г.

Явно ВАС е преценил, че в полза на обществения интерес е не качеството на въздуха в района на Димитровград и Хасково, а обявените от дружеството предполагаеми имуществени загуби и отношението на компанията спрямо служителите им, като част от тях са били пуснати в неплатен отпуск. В свое тълкувателно решение по тълкувателно дело № 1 от 2009 г. Върховният административен съд приема, че допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на административния акт не означава, че е постигната пропорционалност между презюмирания обществен интерес и вредите, които евентуално биха настъпили.

Но трябва да се вземе в предвид, че от деня на принудителното спиране на ТЕЦ-а в Димитровград (вече над 40 дни), не са регистрирани превишения на максимално допустимите норми на серен диоксид, но е имало няколко повишения, които не са достигнали горната граница, които според институциите са от пренос на въздушни маси.

С изявление излезе и министърът на околната среда и водите, Борислав Сандов, кой ясно заяви, че не би пуснал в експлоатация предприятието, преди да е изпълнило всички предписания, наложени от РИОСВ Хасково, с цел опазването качеството на въздуха в този район на България, а до този момент той няма предоставени доказателства от централата проблемите по инсталацията да са били отстранени. Припомняме, че България бе осъдена от европейския съд точно заради замърсяването със серен диоксид, чиито основен източник са централите, изгарящи въглища, като ТЕЦ "Марица 3" Димитровград. Министър Санодов не веднъж бе заявил, че протестите на служителите на ТЕЦ-а не трябва да са насочени към еко министерството, а към неясния според него собственик на предприятието, защото от там няма воля за изпълнението на екологичните изисквания.

През изминалата година, след възобновяването на работата на ТЕЦ-а в Димитровград, в града бяха регистрирани 30 на брой превишения на средночасовите максимално допустими норми на серен диоксид, а за 1 календарна година тези превишения могат да бъдат най-много 24 пъти. От началото на 2022г. за по-малко от 4 месеца, максималните стойности бяха превишени 8 пъти, след което бе принудително запечатана и горивната инсталация на централа до отстраняване на нередностите, за да бъдат предотвратени повторни замърсявания със серен диоксид.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ре
    Реципрочно
    18 -2
    21:29, 8 юни 2022
    Трябва да се разреши на наркодилърите свободно да продават дрога,защото иначе ги лишават от работа и доходи,а и босовете ще ги наказват с неустойки,че не продават колкото трябва. Тия от ВАС е ясно че са от ДПС.
  • 2
    Бо
    Боцко
    13 -1
    08:15, 9 юни 2022
    За да работят 200 души, ще бъдат тровени 20000...
    • Ти
      Типично
      7 0
      08:36, 9 юни 2022
      Българска "математика"
  • 3
    До
    Добре дошли в "бАлгариъ"
    8 -1
    08:50, 9 юни 2022
    Забавачница за мафията и престъпниците...
  • 4
    Та
    Таня Радева
    2 -12
    09:47, 9 юни 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ех
      Ехее...
      2 0
      10:14, 9 юни 2022
      Ти пък как оцеля с такива пушилки?
    • Ти
      тити
      5 0
      12:36, 9 юни 2022
      Ако се заровиш и зачетеш ще разбереш, че хората в нашия регион са с повишена заболеваемост от рак и белодробни заболявания! Тази повишена заболеваемост не се дължи на слънцето, а на замърсената околна среда. Тези отрови не те убиват днес, няма днес да убият децата и внуците ти, но някой ден когато го осъзнаеш сам ще се кълнеш да позицията си!
  • 5
    77
    7777
    4 0
    12:55, 9 юни 2022
    Разбирам работниците от Теца,но искам да ги попитам кое е по-важно-здравето на децата им или заплатките им? Дано да не стане така,че паричките да не стигат за лекарства.
  • 6
    99
    9 9
    7 0
    12:59, 9 юни 2022
    Платиха и палят в България така вървят нещата.

Още новини

Последни новини