Депресията на българите

До 15 на сто от българите страдат от различни форми на депресия, съобщи проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, цитирана от Дарик.
  
Депресиите се задълбочават обикновено в края на октомври или ноември, както и в края на февруари и началото на март.

Симптомите са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние.

Депресивния човек трудно заспива, сънят му е накъсан, събужда се преждевременно с усещането, че не се е наспал, нарушава се апетитът му, губи тегло. Честотата на депресиите е най-висока сред хора с психични заболявания, посочи проф. Миланова.
   
Депресията през есента се дължи на намаляването на деня и увеличаване на тъмната част от денонощието, което по физиологичен механизъм повлиява на настроението. Това се дължи на намаляване на отделяния в организма ензим мелатонин, известен още като хормон на настроението и съня.
   
Един от новите методи за справяне със сезонната депресия е т.нар. светлинно лечение, при което се цели повишаването на мелатонин в организма като се търси ефекта на естествената слънчева светлина.    

Депресивните състояния много често са генетични, такива състояния често развиват хора, поставени в неблагоприятно социално положение - безработни, както и преживелите стрес.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини