Кьовеши се срещна с правосъдния министър, с вътрешния и с главния прокурор

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова каза пред журналисти в парламента, че с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши не са коментирали вътрешнополитически въпроси, сред които и оставката на главния прокурор Иван Гешев. По думите й, Гешев въобще не е въпрос.

Тази сутрин имах работна среща с европейския главен прокурор г-жа Кьовеши и обсъдихме работните въпроси, които стоят за решаване. Те са поставени от тях и са в компетенциите на изпълнителната, съответно на законодателната власт, посочи Йорданова.

Изцяло разговорът беше съобразно компетенциите на Европейската прокуратура и на Министерството на правосъдието и те са в следните посоки: на първо място промени в Наказателния кодекс, които да премахнат пречките пред ефективно разследване и наказване на престъпленията, свързани с измами с евросредства. Това е въпрос, по който от години се говори, но вече има конкретни предложения на масата, каза министърът на правосъдието.

Следващата група въпроси, по които говорихме, са измененията в Закона за съдебната власт, които подготвяме, които да гарантират по-ефективна и самостоятелна работа на европейските делегирани прокурори в България, така че да се гарантира изпълнението на регламента за Европейската прокуратура в пълнота, отбеляза Надежда Йорданова.

Успяхме да уведомим г-жа Кьовеши за напредък на България, посочи още правосъдният министър. Тя отбеляза, че най-сетне миналия месец са приключили законодателните процедури, при които се признава компетентността на Европейската прокуратура в случаите, когато има елемент, свързан с държави членки, които не са приели регламента за Европейската прокуратура или пък са държави членки на Съвета на Европа.

Относно отлагането на днешното заседание на Министерския съвет, Йорданова коментира, че по-скоро става въпрос за ангажименти и динамика на програмата, отколкото поради някаква друга причина. Тя отклони въпроси във връзка с предложението на вицепремиера Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор и дали има напрежение в коалицията.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши проведоха работна среща. На нея бяха обсъдени действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура. 

Лаура Кьовеши оцени високо работата на МВР до момента и изрази очакване за още по-активно директно докладване на случаи на сериозни злоупотреби със средства на Европейския съюз. Беше изразена готовност да продължи партньорското сътрудничество между МВР и Европейската прокуратура.

В рамките на разговорите бе дадена висока оценка на българските делегирани прокурори, с които се осъществява ефективно взаимодействие. От българска страна бяха представени наскоро приетите правила, с които се регламентира сътрудничеството между МВР и Европейската прокуратура, както и стартиралата законодателна инициатива по отношение на специализираните съд и прокуратура.  Очакванията са те да оптимизират процеса на разследване на случаи на организирана престъпност. 

Главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, става ясно от публикация в официалния му профил в Туитър.

На срещата са присъствали още българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и Милан Ярон, главен съветник, както и зам.-главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева.

"Поредна ползотворна среща с г-жа Кьовеши. Добрите резултати в борбата с престъпността могат да бъдат постигнати именно чрез конструктивен и професионален диалог", пише в публикацията.

В съобщение на сайта на прокуратурата се посочва, че в хода на разговора са били обсъдени въпроси, касаещи взаимодействието между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини