Румъния ускорява проектите за ядрена енергия и за добив на природен газ от Черно море

Проектите за ядрена енергия и за добив на природен газ от Черно море ще бъдат ускорени, съобщи днес председателят на румънския Сенат Флорин Къцу и допълни, че чрез тях може да бъде постигната енергийна сигурност на Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

След заседание вчера на Върховния съвет за отбрана президентът Клаус Йоханис обяви две основни насоки за действие в контекста на кризата около Украйна - увеличение на разходите за отбрана от 2 на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт и постигане на енергийна независимост.

"Мярката, представена вчера от президента Йоханис, е нещо, което аз искам отдавна - да бъдем обезпечени енергийно до 2026 г.", заяви днес Флорин Къцу и припомни, че в сферата на ядрената енергетика има подписани проекти със САЩ и че трябва да бъде ускорен проектът за експлоатация на природния газ от Черно море. Председателят на Сената изрази увереност, че с тези два проекта Румъния може да стане енергийно независима.

Къцу, който е лидер на Национално-либералната партия, заяви, че тази формация подкрепя увеличаването на разходите за отбрана и законопроект за офшорните залежи с предвидени дялове от 60 процента за държавата и 40 процента за останалите участници.

Председателят на Сената посочи, че за тази година Румъния има осигурен природен газ. "Имаме време сега и съм сигурен, че министърът на енергетиката това прави в момента - подготвя ресурсите за следващата година", каза Флорин Къцу.

Според него за инвестиции в сферата на енергетиката също трябва да бъдат заделени повече средства.

"Виждате защо е важно да имаш силна икономика", коментира председателят на Сената и призова за отделяне на 2 процента от БВП за енергетика, за да може по-бързо да се осигуряват ресурсите, необходими за стартиране на проектите.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини