Прокуратурата: Недопустимо е да ни се оказва натиск по случая "Булгаргаз"

"По повод коментарите на премиера Кирил Петков, направени за  хода на разследването на случая „Булгаргаз”, искам да подчертая, че съгласно действащото законодателство обвинение се повдига след събиране на достатъчно доказателства за извършване на престъпление от общ характер. Това се прави по преценка на наблюдаващия прокурор. В тази връзка представители на изпълнителната власт не следва да влияе на тази преценка. Недопустимо е изпълнителната власт да ни оказва натиск индиректно чрез медиите като ни казва кой, кога и дали да бъде привлечен като обвиняем”. Това заяви на брифинг зам.- градският прокурор Чавдар Пастованов.

По думите му всички държавни органи, представители на която и да е от трите власти, следва стриктно да спазват българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност. "Министърът на вътрешните работи и премиерът следва да са запознати и с разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът, нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването", подчерта прокурор Пастованов.

Наблюдаващият прокурор Мариан Александров добави, че образуваното на 28 януари дело от служителите на ГД „Национална полиция” е за две длъжностни престъпления. Едното касае лица в КЕВР, нарушили или неизпълнили служебните си задължения. Другото е за хора от „Булгаргаз”. 

„Миналата седмица, в четвъртък, по наше искане успяхме да получим част от материалите от досъдебното производство. Много от тях все още не са ни предоставени. Не сме се запознали с тях. Затова сформираният екип започна да извършва разпити на свидетели и оказваме на служителите на МВР помощ при събирането на документи, относими към престъпленията. От материалите може да се каже, че предметът на престъплението касае продажбите на излишъци от газ на двете лицензирани борси. От разпити сме установили, че двете борси - газов хъб „Балкан” и частната борса, са лицензирани от КЕВР и равнопоставени. Няма задължения служителите на „Булгаргаз” да участват на двете борси. Разликата е, че частната дава гаранция за изплащане на сумите по сделките", заяви Александров. 

Той уточни, че преди да е сключена сделката, сумата се превежда авансово на 100%. "Не е възможно отказване или щета за купувача. Лицата, които слючват тези сделки, са от „Булгаргаз”. Нямат задължения да докладват сделки. Те са анонимни. До този момент никой не знае кой е продавач и купувач по сделката. След като сделката е факт, тогава стават ясни и те", обясни още Александров.

По думите му тези продажби са абсолютно реални. „Разследването е в ранен етап, предстоят още разпити на свидетели”, подчерта още Александров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини